fastighetsskatt för icke-residenta

Fastighetsskatt för icke-residenta

Alla som äger en bostad i Spanien men inte bor här permanent betalar inte bara en utan två skatter relaterade till sin bostad, en kommunal och en statlig.

icke residenta bostadsägare i spanien måste deklarera modelo 210

Den första är den kommunala fastighetsskatten som på spanska kallas för IBI (Impuesto Sobre Bienes Inmuebles). Den betalas årligen till kommunen eller till Suma (administrerar skatter i Alicanteprovinsen) .

Du behöver inte deklarera och om allt funkar som det ska får du ett brev från Suma som anger beloppet och med en referenskod som gör att du kan gå in på suma.es och betala online med bankkort eller sätta upp autogiro så att beloppet dras automatiskt varje år. För en bostad värd 150,000 euro rör dig som 300-500 euro per år.

Har du inte fått brev från Suma så kan du gå in på deras spanska eller engelskspråkiga sida och chatta med någon mellan kl 08.00 och 21.00 på vardagar och även viss tid på lördagar.

Den andra skatten icke-residenta betalar är en statlig skatt som kallas IRNR. Förkortningen står för ”Impuesto sobre la Renta de no Residentes sin establecimiento permanente”, ordagrant ”inkomsskatt för icke-residenta”.

”Varför ska jag betala inkomstskatt i Spanien när jag inte bor här och framför allt som jag inte har några hyresinkomster?” kanske många undrar med rätta. Någon riktigt logiskt svar på denna fråga finns nog inte. Det bara är så och det får man acceptera. Se det som en ytterligare fastighetsskatt, statlig, med ett lite udda namn. I storleksordningen ungefär lika mycket som den kommunala inkomstskatten.

Till skillnad från den kommunala fastighetsskatten får du inte något brev eller någon förifylld deklarationsblankett från den spanska  skattemyndigheten. Att deklarera i blanketten som kallas modelo 210 är ett lagkrav som du förväntas känna till. Du ska deklarera första gången året efter du köpte din bostad. Om du köpte en bostad 2018 är det alltså dags att börja deklarera i år.

Blanketten finns inte längre på papper utan kan endast fyllas i online. Med ett digitalt certifikat kan du deklarera och skicka instruktioner till banken om att pengarna ska dras från ditt konto. Varje delägare måste deklarera sin andel av bostaden separat och det går inte att använda sitt digitala certifikat för make/makas räkning. Var och en behöver sitt eget.

Även utan digitalt certifikat måste du fylla i deklarationen online men när du är klar genererar du istället en pdf som du skriver  ut och tar med till din spanska bank. Vissa banker har funktionen att kunna betala modelo 210 online, andra har det inte och det blir inte alltid rätt fast banken har denna möjlighet.

Eftersom det kan vara lite krångligt anlitar många utlänningar en assessor fiscal, ett skatteombud, för att få hjälp med att fylla i deklarationen. Om skatteombudet är registrerat hos skattemyndigheten som ”colaborador social de Agencia Tributaria” kan de också hjälpa dig sätta upp autogiro (direct debit) för betalningarna.

Fotnot: Ovanstående gäller bara om du inte har hyresinkomster från din spanska bostad. Om du har hyresinkomster från semesteruthyrning måste du deklarera och betala skatt kvartalsvis.