ouigo snabbtåg alicante madrid

Snart kan du åka höghastighetståg mellan Alicante och Madrid för 9 euro

Spanien har sedan länge ett väl utbyggt nät av höghastighetståg. Problemet är bara att biljettpriserna är så höga att de flesta fortfarande åker buss eller tar bilen, trots att det tar dubbelt så lång tid. För att råda bot på detta har marknaden nu avreglerats och det är fritt fram för andra operatörer än staliga spanska Renfe att trafikera höghastighetsspåren.

Först ut är den  franska lågprisoperatören Ouigo som för närvarande två rutter i Spanien: Madrid-Barcelona och Madrid-Valencia. Från och med maj 2023 kommer de även att trafikera rutten mellan Madrid och Alicante.

Ouigo kommer att erbjuder biljettpriser från endast 9 per person på sin nya Alicante-Madrid-rutt, att jämföra med dagens 60-100 euro för samma sträcka.

Ouigo,  där första stavelsen uttalas som franskans ”oui” eller som engelskans ”we”, är känd för sin lågpris- och ”no frills”-modell, liknande budgetflygbolaget Ryanair. God komfort utlovas på tågen, som är av dubbeldäckarmodell och körs parvis. Därmed finns det alltid över 500 sittplatser per avgång. Biljettpriserna hålls nere genom att erbjuda en strömlinjeformad service med färre ombordfaciliteter och stark digitalisering för att optimera verksamheten.

Biljetter kommer att ha ett baspris på 9 euro. I detta pris ingår hand- och kabinväska och möjligheten att byta namn på biljetten fram till dagen före resan.

För 9 euro till kan du köpa till ”Ouigo Plus”, som innebär att du väljer din välj din sittplats och kan ta med med extra bagage.

Vill du ha en bestämd sittplats och ta med extra bagage kan du välja till ”Ouigo Plus” för 9 euro till. Bara en extra väska kostar 5 euro. För ett tillägg på 7 euro får du en flexibel biljett med obegränsade ändringar fram till 30 minuter innan tåget avgår. Barn under 3 år reser gratis och barn i åldern 4-13 år reser för 5 €, inklusive eget handbagage.

Ouigo, som är ett dotterbolag till franska statliga SNCF,  säljer endast biljetter online på sin webbplats, inte i biljettluckor och automater. Webbplats som finns tillgänglig på engelska och spanska.

Foto: Kabelleger / David Gubler – Own work, also available at https://bahnbilder.ch/picture/22449, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=48825591

 

 

isla tabarca

Dagsutflykt till Isla Tabarca

UTFLYKTSTIPS Endast 20 minuter med färja från Santa Pola ligger den vackra lilla ön Tabarca, perfekt för en dagsutflykt med snorkling.

Keep in touch.

Fyll i din epostadress så skickar vi en nyhetsuppdatering då och då.