vegan paella, spain, paella de verduras

Mellanmål är hemligheten med spanska mattiderna

Något som skiljer sig ganska markant från Sverige är mattiderna i Spanien. Till exempel äter många spanjorer middag vid nio eller tiotiden på kvllen och lunchserveringen, på äkta spanska restauranger, startar inte förrän kl 14.00. Hur klarar sig spanjorerna fram tills nattkvisten med att äta middag? Faktum är att man slänger in några mellanmål, iallafall till barnen.

Dagen börjar med desayuno (frukost) vid 7-9. Runt tolvtiden är det det dags för almuerzo (mellanmål), även för skolbarnen. La comida (lunch) serveras klockan 14-15 både i skolan och på restauranger. Vid 18 är det merienda (mellanmål) och till sist la cena (middag) vid 21-22.

Lunchen är det viktigaste målet. De restauranger erbjuder oftast en menú de día (tre rätters) som brukar vara riktigt prisvärd. På söndagar är det populärt att samlas i stora sällskap till luncher som pågår hela eftermiddagen. Kvällsmiddag blir då sekundärt.

Vill man äta ute är det nödvändigt att ställa om matklockan och anamma spanjorernas mellanmål. Lunchrestaurangerna öppnar inte färrän kl 14.00 och riktiga spanska restauranger öppnar inte förrän kl 20.00. ”Öppnar”, innebär för övrigt ofta just det. Du får sätta dig ner och ta en drink och lite chips kl 20.00. En kvart senare dundrar kocken in och startar ugnarna, så räkna inte med mat förrän tidigast klockan 21.00.

isla tabarca

Dagsutflykt till Isla Tabarca

UTFLYKTSTIPS Endast 20 minuter med färja från Santa Pola ligger den vackra lilla ön Tabarca, perfekt för en dagsutflykt med snorkling.

Keep in touch.

Fyll i din epostadress så skickar vi en nyhetsuppdatering då och då.