Nicklas Dahl Secify

Drömjobbet i solen: hur blir man VD för spanskt IT-företag?

Nicklas Dahl från Jönköping är VD för ett spanskt cybersäkerhetsföretag i Murcia. Hur hamnade han där och hur fungerar det att jobba med IT i en annan kultur med ett annat språk?

AV: SOFIA WIRBERG sofia@ogidoo.es

“Jag vill flytta till Spanien, är det lätt att få jobb?” Minst ett par gånger i veckan dyker frågan upp i olika Facebook-forumet för svenskar i Spanien.

Många drömmer om att flytta till Spanien efter pensionen. En del vill flytta innan pensionen, men måste då lösa ekvationen med ekonomi, skola för barnen och annat praktiskt. Frågorna på sociala medier är många. 

Det är ingen fråga som är lätt att svara på. För att jobba i Spanien krävs att du talar spanska. Arbetslösheten är fortfarande hög, så varje utlyst tjänst lockar hundratals välutbildade och välmeriterade sökande. Arbetsdagarna är långa och lönerna i de flesta yrkeskategorierna är fortsatt mycket låga med svenska mått mätt. 

Förr var det relativt vanligt att en svensk som flyttade ner öppnade en bar, café eller restaurang. Efter den ekonomiska krisen i Spanien och nu dessutom en global pandemi på det, är det nog få som har det som försörjningsplan. Cafédrömmen har nu ersatts av  fastighetsförsäljning. Många svenskar i arbetsför ålder som flyttar till Spanien arbetar i fastighetsbranschen.

Nicklas Dahl från Jönköping är nytillträdd VD för Secify Iberica i Murcia med ett femtontal anställda. Företaget är inriktade på cybersäkerhet och systemutveckling. 

Företaget är ett dotterbolag till säkerhetsföretag med samma namn i Jönköping. Det spanska bolaget hette fram tills nyligen Southbridge och var namnet till trots helspanskt, men då det köptes upp av sin svenska samarbetspartner bytte företaget namn. Nicklas arbetade som konsultchef för Southbridge, men i samband med uppköpet klev han upp och blev VD för den spanska verksamheten.

Spanjorer är mera som vi vad det gäller deadlines”

Spanien har duktiga och kvalificerade systemutvecklare. Utbildningarna på universiteten håller en hög nivå men arbetslösheten är fortfarande hög, så till skillnad från i Sverige så går det att få tag på kompetent personal. Lägg därtill det lägre löneläget så har du en intressant handelsvara: teknisk kompetens.

Att “outsourca” innebär att man lägger ut projekt på länder med kvalificerad personal men med lägre löner, vilket sänker kostnaderna för företaget. Kommunikationen mot Sverige underlättas av att företaget har en svensk chef som sitter som spindeln i nätet. 

Nicklas, som kommer från Jönköping där han också arbetade som i IT-branschen, har erfarenhet av outsourcing till bland annat Indien, vilket är mycket populärt i IT-branschen. Hans erfarenhet av att arbeta mot Indien är långt ifrån goda. Deadlines som inte hålls, kommunikation som inte fungerar. Dåliga arbetsvillkor på företagen i Indien gör att personalen hoppar runt mellan företagen. Ett helt team kan hoppa av efter lunch för att gå till konkurrenten.

secify murcia

–Kulturellt står vi varandra mycket närmare med Ukraina och Spanien. Spanjorer är mera som vi vad det gäller deadlines, att hålla det man lovat och så vidare.

Att outsourca projekt till Ukraina är relativt vanligt i IT-branschen. Ukraina har välutbildade, seriösa tekniker, som ofta talar bra engelska. I kombination med låga löner gör att det är mycket attraktivt för europeiska företag där bristen på tekniker är stor och lönerna höga. 

Outsourcing till Spanien är däremot relativt ovanligt. En tröskel är naturligtvis att många spanjorer inte talar engelska. Spanskan är ju ett världsspråk, och därför läggs ofta inte någon större vikt på spanska skolor och universitet att studenterna ska lära sig bra engelska.

”Bestämde mig redan som tonåring att flytta till Spanien”

Tillbaka till Nicklas. Hur hamnade han då här? Hur gjorde han då för att landa drömjobbet i solen? Var det tur och slump, ett bananskal, som gjorde att han hamnade här? Nej, som så ofta när man gräver lite i vad folk som befinner sig där de själva vill här i livet, finns det en målmedveten och långsiktig plan bakom.

Historien går långt tillbaka i tiden. Närmare bestämt nästan 40 år tillbaka i tiden! Redan som tonåring, då han reste med sina föräldrar på semester till Spanien, bestämde sig Nicklas för att han en dag vill flytta till solen och värmen.

–Droppen blev sommaren 2013 då vi satt i vårt sommarhus med bästa läget och sjöutsikt och det bara regnade, hela sommaren.

Via sitt IT-jobb i Jönköping hade Nicklas kontakt med företag som ordnade med outsourcingkontakter i andra länder.

–Jag sa till en av de vi jobbade med att jag inte var intresserad av Indien, däremot om du kan ordna med en underkonsult i Spanien, så är vi intresserade av att prova. 

På det viset kom Nicklas i kontakt med företaget Southbridge i Murcia. Samarbetet mellan företagen i Sverige och Spanien fungerade bra och det slutade med att han flyttade över till Spanien för att koordinera och kvalitetssäkra leveranserna från Spanien till företaget i Sverige.

Nicklas hade förberett sig för eventuell flytt eftersom han och hans fru Veronica redan innan hade skaffat en semesterbostad i La Mata, strax norr om Torrevieja. 

Att paret är metodiskt råder det ingen tvekan om. Nu bor de i en drömkåk i Villamartin på södra Costa Blanca. Att huset är jättefint och har en fantastisk utsikt är heller ingen slump.

–Vi tittade nog på en 30-40 hus innan vi hittade det här, berättar hans fru Veronica.

secify murcia
Trots coronapandemi går verksamheten på högvarv och företaget, med kontor i Murcia, söker fler resurser för penetrationstester.

Vad är då de största skillnaderna med att jobba med spanjorer? En stor skillnad är matvanorna, berättar Nicklas.

–Frukost existerar inte. Vid elvatiden tar man sin första fikapaus. Lunch äter man inte förrän vid halv fyra på eftermiddagen. Då drar våra tekniker på lunch!

Förskjutningen i tiden är kanske inte så konstig eftersom många spanjorer äter middag, “la cena”, klockan nio på kvällen. Arbetsmoralen är det ingen fel på dock. Kulturen ligger långt ifrån svensk arbetstid med 8-17 som norm.

–Det är normalt att jobba tio-tolv timmar per dag men om det finns en tydlig deadline då kan folk jobba dygnet runt för att bli klara.

Nicklas spanskakunskaper är grundläggande. Arbetsspråket är engelska vilket vittnar om att personalens kunskaper är tillräckliga för att det ska fungera.

Från början var affärsidéen att jobba som underkonsulter till svenska företag. Nu har företaget i allt större utsträckning börjat jobba mot spanska företag. Tvärtemot vad man kanske kan tro menar Nicklas att spanska företag tar säkerhet på större allvar. Jämfört med Sverige ligger företag i Spanien på en högre nivå och har en helt annan mognadsgrad inom cybersäkerhet, har Nicklas erfarit.

–Spanska företag är beredda att lägga ner mer resurser på säkerhet, framför allt när de en gång drabbats av cybersäkerhetsrelaterade incidenter. Svenska företag är fortfarande väldigt godtrogna och tar inte säkerheten på lika stort allvar, menar Nicklas. 

Expansionsplanerna mot den spanskspråkiga marknaden, en jättemarknad som omfattar hela Sydamerika, och VD-rollen, gör att Nicklas nu går upp i arbetstid. Men det är inte bara av nödtvång. 

–Från början var tanken att jobba 60 procent och spela golf resten av tiden. Men jag blev snabbt rastlös. Jag var nog lite för ung för att gå i halvpension, säger Nicklas som fyller 55 år i år.

Coronapandemi till trots går verksamheten bra.

–Just nu går det på högvarv, fullbelagda fram till sommaren och vi söker fler resurser som kan utföra penetrationstester, berättar Nicklas.

Nicklas har andra idéer för företaget också. Bristen på kompetent IT-personal är fortsatt stor i Sverige. En faktor många företag försöker konkurrera med, utöver attraktiva löner, är bra arbetsvillkor. 

Funderingar finns därför på att starta traineeprogram för nyutexaminerade svenska tekniker som vill komma ner till solen och samtidigt gå ett program för sitt företag. Men inte bara juniorer är intressanta. Någonting Nicklas funderat på är ett program för seniorer, 55-plussare. 

–Erfarna tekniker som kanske fortfarande vill jobba, som inte är vill pensionera sig riktigt än, men som gå ner i tid litegrann och njuta av livet i solen och spela lite golf. Man ska bara ha tid att genomföra allt, säger Nicklas och skrattar. Han reser sig upp för att stressa vidare till sitt nästa möte, med sin massör. 

Om Nicklas Dahl

Aktuell med: Nytillträdd VD för IT-säkerhetsföretaget Secify Iberica i Murcia.
Ålder: 55 år
Familj: Hustru Veronica samt vuxna barn i Sverige.
Senast lästa bok: Läser inte så mycket men boken om Zlatan är det nog
Favoritmat: Måste vara Veronicas mat. Lammrack

Om Secify

secify Murcia
José Manuel Sanches, ägare av Southbridge, det Murcia-baserade IT-företaget som såldes till Secify, här tillsammans med Daniel Fyhr, VD för Secify i Jönköping.

Secify är ett IT- och informationssäkerhetsbolag med huvudkontor i Jönköping och kontor i Stockholm och Spanien. De erbjuder bland annat projektledning inom ledningssystem för informationssäkerhet, riskanalyser, risk och sårbarhetsanalyser, sårbarhetskanningar, penetrationstester och säkerhetsövervakning och tjänster inom IT-juridik.

 

isla tabarca

Dagsutflykt till Isla Tabarca

UTFLYKTSTIPS Endast 20 minuter med färja från Santa Pola ligger den vackra lilla ön Tabarca, perfekt för en dagsutflykt med snorkling.

Keep in touch.

Fyll i din epostadress så skickar vi en nyhetsuppdatering då och då.