licenskrav på mäklare på costa blanca

Oregistrerade fastighetsmäklare på Costa Blanca riskerar höga böter och rättsliga åtgärder från oktober 2023

Efter cirka tjugo år med en helt oreglerad marknad återinförs nu mäklarlicenser på Costa Blanca. Från och med oktober 2022 har en ny lag införts i Valencia som syftar till att reglera fastighetssektorn och skydda konsumenterna. Lagen innebär att fastighetsmäklare måste uppfylla vissa krav för att praktisera i regionen. Här är några av de viktigaste kraven:

  • Mäklarlicens: Alla fastighetsmäklare i Valencia måste ha en yrkeslicens, som utfärdas av lokala myndigheter efter att mäklaren har genomfört en utbildningsprogram och klarat ett prov. Utbildningsprogrammet omfattar ämnen som fastighetslag, marknadsföring, förhandlingsförmåga och etik.
  • Försäkring: Fastighetsmäklare måste ha ansvarsförsäkring för att skydda sina klienter i händelse av eventuella skador eller förluster som kan uppstå under transaktionen.
  • Kontraktsmässiga åtaganden: Den nya lagen stipulerar att fastighetsmäklare måste tillhandahålla sina klienter med ett skriftligt avtal som tydligt anger villkoren för transaktionen, inklusive pris, provision och alla andra relevanta detaljer. Avtalet måste undertecknas av båda parter innan någon transaktion kan genomföras.
  • Transparens: Fastighetsmäklare måste tillhandahålla sina klienter med all relevant information om den fastighet de är intresserade av, inklusive dess skick, juridiska status och eventuella potentiella problem som kan påverka transaktionen.
  • Reklamationer: Den nya lagen inrättar en klagomålshantering som gör det möjligt för klienter att lämna in ett klagomål mot en fastighetsmäklare om de anser att de har behandlats orättvist eller om de har lidit skador till följd av mäklarens handlingar.

Även om en ettårig moratorium har beviljats fram till oktober 2023 för att tillåta fastighetsmäklare att övergå till de nya kraven, kan efter denna period vilken fastighetsmäklare som fortsätter att arbeta utan en licens möta allvarliga konsekvenser.

En av de viktigaste konsekvenserna av att inte ha en licens är att fastighetsmäklaren kan bli föremål för böter och rättsliga åtgärder. Dessa böter kan vara ganska betydande. Till exempel kan fastighetsmäklare som arbetar utan licens möta böter på upp till €6,000. Dessutom kan mäklare som bryter mot andra krav, såsom att inte tillhandahålla ett skriftligt avtal eller engagera sig i vilseledande marknadsföring, också få böter som varierar från €600 till €3,000.

Spanien som helhet avreglerade mäklarbranchen för cirka 20 år sedan. För tio år sedan återinförde bland andra Katalonien och Madrid krav på mäklarlicens, liknande den som nu införs i Valencia. Andalusien, eller Costa del Sol som vi kallar den kusten, är fortfarande oreglerad.

isla tabarca

Dagsutflykt till Isla Tabarca

UTFLYKTSTIPS Endast 20 minuter med färja från Santa Pola ligger den vackra lilla ön Tabarca, perfekt för en dagsutflykt med snorkling.

Keep in touch.

Fyll i din epostadress så skickar vi en nyhetsuppdatering då och då.