reseförsäkring över 45 dagar

Varför behövs reseförsäkring och hur gör jag om jag är borta mer än 45 dagar?

Med det blå kortet har du rätt till akut sjukvård under din vistelse i Spanien. Besök på vårdcentraler och offentliga sjukhus är dessutom helt gratis i Spanien. Men det täcker inte hemtransport och annan kostsam eftervård som inte klassas som akut. För det behövs en särskild reseförsäkring som du måste teckna själv.

AV: SOFIA WIRBERG

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Europeiska ERV.

Med det europeiska sjukförsäkringskortet har du rätt till akut sjukvård under din vistelse i Spanien. Besök på vårdcentraler och offentliga sjukhus är dessutom helt gratis i Spanien. Du beställer det kostnadsfritt hos Försäkringskassan. Barn ska ha ett eget EU-kort.

Men vid allvarligare sjukdomar och vid olycksfall kan du hamna i läge där du är färdigbehandlad på sjukhuset men inte tillräckligt frisk för att ta dig hem som planerat. Eller klassas som tillräckligt frisk för att inte ligga kvar på sjukhuset men vara aldeles för sjuk för att klara dig själv hemma. Den typen av behandling kan kosta tusentals kronor om dagen. Om du eller din partner till exempel fått en hjärnblödning eller ligger i koma blir det ännu dyrare. Då kanske krävs ambulansflyg eller ambulanstransport hem. Kostnaden för en sådan transport uppgår till hundratusentals kronor och varken UD eller svenska konsulatet har möjlighet att hjälpa till. Så om du inte har en privat reseförsäkring som täcker hemtransport blir du fast i Spanien. Ett hjärtskärande och tragiskt scenario många svenskar tyvärr har hamnat i. Det är här hemförsäkringens reseförsäkring träder in. Den betalar nämligen hemtransporten i dessa lägen.

Reseförsäkring efter 45 dagar

Hemförsäkringens reseförsäkring har dock normalt en gräns på 45 dagar. Många svenskar med boende i Spanien stannar ofta längre än 45 dagar. I vanliga fall brukar det mot en extra kostnad vara möjligt att förlänga reseförsäkringen. Men med anledning av coronaviruset har många försäkringsbolag nu temporärt pausat denna möjlighet.

Så här ser det ut på många försäkringsbolags hemsidor. Försäkringsbolagen vill just nu inte förlänga reseförsäkringarna.

Så vad gör man då om man vill stanna borta längre men med tryggheten att kunna komma hem om det värsta händer? Då måste man teckna en separat reseförsäkring. Europeiska (ERV) är en av få aktörer på den svenska marknaden som erbjuder en försäkring efter 45 dagar. Det är ganska dyrt med denna typ av reseförsäkring. Räkna med en tusenlapp per person och månad om du är i femtioårsåldern, och cirka 1500 SEK per person och månad om du är 65 år. Här finns i dagsläget inte några egentliga alternativ. Det kan vara väl investerade pengar.

Europeiskas hemsida kan du fylla i destination, tidsperiod och din ålder och få ett pris direkt. Välj till exempel Reseförsäkring Bas (det undre alternativet). Hemtransport vid sjukdom och olycksfall är ett tillval på nästa sida. Det är där priset drar iväg. För ett par i åttioårsåldern, vilket många Spaniensvenskar är, blir det orimligt dyrt med över 5000 SEK per månad. Tänk på att försäkringen måste tecknas innan avresan. Är du redan ute och reser får du inte förlänga eller teckna en ny försäkring på webben. Du kan teckna försäkringen så att den träder i kraft först när hemförsäkringens  45 dagar löpt ut så du behöver inte betala dubbelt.

Men jag har ju reseförsäkring via mitt kreditkort på mer än 45 dagar? Då behöver jag väl inte teckna en sån här försäkring?

Vi råder ditt att läsa det finstilta. Kreditkortens reseförsäkring gäller normalt bagageförseningar och dylikt. De ersätter normalt inte vård och hemtransport vid sjukdom och olycksfall.

 

isla tabarca

Dagsutflykt till Isla Tabarca

UTFLYKTSTIPS Endast 20 minuter med färja från Santa Pola ligger den vackra lilla ön Tabarca, perfekt för en dagsutflykt med snorkling.

Keep in touch.

Fyll i din epostadress så skickar vi en nyhetsuppdatering då och då.