guarda civil trafico

Vad ger dig böter i Spanien? Sanning och myter.

Du har säkert sett denna lista cirkulera i sociala medier många gånger. Någon postar listan över påstådda böter i Spanien, varpå någon annan omedelbart kommenterar med ”fake news”. Vad gäller egentligen?

Köra i flipflops 80€
Köra barfota eller utan skjorta 80€
Dricka vatten medan du kör bil 100€
Köra med handen, armbågen eller armen utanför fönstret 80€
Köra med hatt/mössa som täcker öronen 80€
Äta glass under bilkörning 100€
Köra med lösa föremål på hatthyllan  200€
Tvätta bilen på gatan 30-3000€
Kasta en cigarett ut genom bilfönstret 200€ och 4 poäng på körkortet
Inte ha körkortet med sig 10€
6 eller 7 passagerare i bil för maximalt 5 personer 80€
Tala i eller hantera mobiltelefon medan du kör bil 200€ och 3 poäng på körkortet

Så här kommentarer Francisco Morales, Guardia Civil-polis som driver sajten n332.es och Facebookgruppen N332 listan som cirkulerar på nätet:

Köra i flipflops
FALSKT
”Även om det kan vara extremt farligt att köra i flipflops, finns det ingen lag som specificerar skotyp. I händelse av en olycka som kan vara relaterat till skorna kan skovalet dock komma att beaktas.”

Kör barfota eller utan skjorta
Köra barfota – SANT
”Pedalerna på fordonet kan inte användas korrekt barfota.”

Köra utan skjorta
BEROR PÅ
”Du kan köra runt utan skjorta eller i bikini, men om du råkar ut en olycka kan säkerhetsbältet bränna din hud så att du lämnar ett ärr permanent. Artikel 17 och 18 i motorvägskoden är något tvetydiga och ligger till grund för sanktioner. I själva verket säger de inte uttryckligen att det är förbjudet att köra i en bikini, men de säger att kläderna måste garantera rörelsefrihet, inte störa vårt synfält och, kort sagt, vara säkra att köra och låta oss kontrollera fordonet i alla situationer.”

Dricka vatten medan man kör bil
BEROR PÅ
”När någon har fått böter för detta har det varit för att de körde bil och försökte öppna flaskan under körning, eller körde med flaskan i ena handen, vilket är absolut förbjudet. Kom ihåg att du behöver båda händerna för att hålla i ratten och för att använda blinkers. Men ingen polis kommer att bötfälla dig för att ha tagit ett klunk i några sekunder.”

Köra med handen, armbågen eller armen ut ur fönstret
BEROR PÅ
”En förare som kör omkring under flera minuter med armen i det läget kan bötfällas, inte för att göra det några sekunder.”

Körning med hatt / mössa som täcker öronen
FALSK
Någon sådan regel finns inte.

Äta glass under körning
SANT
”Trafiklagen säger att du behöver båda händerna för att framföra bilen, så skillnaden med att ta en klunk vatten är att du måste hålla glassen i en hand under en lång tid.”

Köra med lösa föremål på hatthyllan
SANT
”Du måste alltid säkra lasten i din bil. I händelse av en krock, eller till och med bara en hård inbromsning, kan lösa föremål bli dödliga projektiler.”

Tvätta bilen på allmän väg
SANT
”När du tvättar ditt fordon med tvål och vatten kan gatan bli hal för cyklister, fotgängare eller ett fordon som måste bromsa.” 

Passagerare med fötter på instrumentpanelen
SANT
”Det enda är att det är 80 € i böter, inte 100 € och det är föraren som får böterna. I händelse av en olycka har passageraren en avsevärt ökad risk att drabbas av dödliga skador om de har fötterna på instrumentbrädan.”

Kasta en cigarett ut genom bilfönstret
SANT
”Denna böter kan vara mycket högre om din handling orsakar brand. I det här fallet kommer du att åtalas, betala alla kostnader för släckning, till och med gå i fängelse om kostnaderna är höga eller om någon skadas eller dödas.”

Inte har körkortet med sig i bilen
SANT
”Det stämmer.”

6 eller 7 personer i personbil för max 5 personer
SANT
”Ja det är sant med böter från 80-200€ beroende på antalet passagerare i bilen. Det är föraren som får böterna.”

Tala i eller hantera mobiltelefon medan du kör bil
SANT

Källa: Francisco Morales, Guardia Civil-polis som driver n332.es

isla tabarca

Dagsutflykt till Isla Tabarca

UTFLYKTSTIPS Endast 20 minuter med färja från Santa Pola ligger den vackra lilla ön Tabarca, perfekt för en dagsutflykt med snorkling.

Keep in touch.

Fyll i din epostadress så skickar vi en nyhetsuppdatering då och då.