fynda vit rioja

Upptäck (och fynda) vit Rioja: Letargo Rioja Blanco för 89 kr

VINTIPS Rioja förknippar vi främst med rött vin, men visste du att några av vingårdarna i Rioja också producerar vita viner? De vita vinerna från Rioja är mer sällsynta, men vissa anser att de är bland de bästa i Spanien.

AV: PETER AXELSSON

I juni introducerades en ny vit Rioja på Systembolaget. Letargo Rioja Blanco är en mix av druvorna Viura och Tempranillo Blanco. Doften är medelstor med inslag av frukt såsom gröna äpplen, melon och citrus. Det finns också en mineralitet i doften. Smaken är medelfyllig, frisk med finstämd frukt och en mineralsälta i den medellånga eftersmaken. Passar till fisk och skaldjur. Ett balanserat vin som ger en bra inblick i vad vit Rioja kan vara, utan att kosta skjortan.

Bodegas D. Mateos har producerat viner i Rioja sedan 1886. I dag är det sjunde generationen i familjen som driver företaget som har cirka 100 hektar vinodlingar på vingårdar som ligger mellan 375-650 meter över havet. Vinstockarna har en ålder på i genomsnitt 45 år och de äldsta är över 70 år gamla.

Rioja är det mest berömda vindistriktet i Spanien. Distriktet ligger vid floden Ebro i norra Spanien. Namnet kommer från en av Ebros bifloder, Rio Oja.

letargo blanco rioja

Letargo Rioja Blanco finns i Systembolagets ordinarie sortiment sedan juni 2020.

Artikelnummer: 2533
Typ: Vitt vin
Område: Rioja, Spanien
Pris på Systembolaget: 89 kr
Producent: Bodegas D. Mateos
Vinmakare: Mateo Ruiz Moreno
Svensk importör: Wine World AB


peter AxelssonPeter Axelsson har tre betyg hos vinprovarorganisationen Munskänkarna samt en diplomexamen från Wine & Spirit Education Trust i London. Peter bloggar om vin på advokataxelssonsvinblogg.com och skriver regelbundet i tidningen Munskänken och Systembolagets VinJournalen. Du hittar honom också på Instagram @advokataxelssonsvintips.

isla tabarca

Dagsutflykt till Isla Tabarca

UTFLYKTSTIPS Endast 20 minuter med färja från Santa Pola ligger den vackra lilla ön Tabarca, perfekt för en dagsutflykt med snorkling.

Keep in touch.

Fyll i din epostadress så skickar vi en nyhetsuppdatering då och då.