betala spanska räkningar från ditt svenska eurokonto

Trassel med din spanska bank? Betala räkningar från din svenska bank istället

Bor du i Sverige och har ett spanskt bankkonto för att betala vatten och el på din semesterbostad? Det kan i många fall bli en dyr och krånglig historia. Bankavgifterna i spanska banker ökar ständigt och det kan vara mycket krångel med konton som fryses, pengar som studsar tillbaka eller att det plötsligt inte går att logga in på för att man missat att skicka in uppgifter till banken.

AV: SOFIA WIRBERG

Förutom att du kommer att spara tid och pengar så finns det andra praktiska aspekter. Om du har ett gemensamt konto med en make eller maka till exempel och denne avlider så är banken skyldig att frysa kontot till dess att bouppteckningen är klar. Det betyder att du i mellantiden inte kommer åt kontot och inga räkningar kan betalas.

trassel med spansk bank, byt till svenskt eurokonto

Känns situationen igen? Ofta måste man vara på plats i Spanien för att kunna lösa problemet. Visste du att du istället kan skaffa ett eurokonto med Sepa Direct-betalning hos din svenska bank istället. Teoretiskt sett ska det fungera hos alla svenska banker men för närvarande verkar det endast som att SEB och Handelsbanken kan erbjuda eurokonto med Sepa Direct Debit till privatpersoner.

Detta eurokonto kan du använda för att sätta upp autogiro för alla dina spanska räkningar och du kan då skippa att ha ett spanskt bankkonto. För över pengar till detta eurokonto när kursen är fördelaktig.

Sepa Direct Debit är en autogirotjänst i euro för privatpersoner och företag och kan användas mellan de 34 länderna i betalningsområdet SEPA (single euro payments area).

Sepa Direct Debit innebär att du kan sätta upp alla räkningar du idag betalar via autogiro på din spanska bank, som till exempel el, vatten, föreningsavgift och skatter, direkt från ditt svenska eurokonto istället.

European Payments Council har gjort överenskommelse med alla EU-länder samt anslutna territorier om att tillhandahålla regler för hur betalningar mellan länderna skall kunna göras kostnadsfritt.

Så här går det till rent praktiskt. Du måste öppna ett eurokonto i din svenska bank. Det kan innebära en engångsavgift eller vara gratis, beroende på bank. SEB:s eurokonto kostar 500 SEK i uppläggningsavgift men har i gengäld inga årsavgifter. Kontot får ett eget IBAN-nummer och BIC.

Sedan måste du kontakta ditt elbolag, vattenbolag och så vidare och ger dem de nya IBAN-numret så att de inte fortsätter att dra pengar från ditt spanska bankkonto.

Hos många el- och vattenbolag kan du själv logga in och ändra ditt IBAN via deras appar och hemsidor. I några fall kanske du måste ringa. Kommunal fastighetsskatt och fordonsskatt via Suma fungerar bra även med svenskt eurokonto.

Det enda tillfället det kan bli problem att sätta upp autogiro är med vissa statliga spanska skatter då de bara tillåter autogiro från spanska banker. Här går det oftast att göra en manuell överföring eller betala via sitt ombud.

isla tabarca

Dagsutflykt till Isla Tabarca

UTFLYKTSTIPS Endast 20 minuter med färja från Santa Pola ligger den vackra lilla ön Tabarca, perfekt för en dagsutflykt med snorkling.

Keep in touch.

Fyll i din epostadress så skickar vi en nyhetsuppdatering då och då.