Stora översvämningar drabbar Valencia-regionen

Valencia-regionen har drabbats av det värsta regnovädret på 100 år, vilket har lett till stora översvämningar. Under torsdagen dog två personer när deras bil drogs med av översvämningar i kommunen Caudete i Valencia.  Fler än 255 000 skolelever har tvingats stanna hemma på grund av ovädret, meddelar lokala myndigheter. I Guardamar del Segura ställde en tornado till med omfattande skador.

I staden Ontinyent i Valencia har det inte regnat så här mycket sedan man började göra mätningar 1917, meddelar den meteorologiska byrån Avamet. Där har 150 personer behövt evakueras från sina hem, skriver El País.

Enligt SVT:s meteorolog Nitzan Cohen är det en form av ”kall bubbla” (gota fría) som driver det här regnovädret – där det är kallt högre upp i atmosfären och varmt i de lägre skikten.

– Det krävs att många saker ”klaffar” i vädret för att det ska bli den här typen av väderfenomen, säger han till SVT Nyheter.

Under fredagen väntas omfattande regn, samt kraftiga vindar, i södra Valencia och i norra Alicante men redan på lördag ska ovädret vara över i regionen. Då väntas igen 29 grader men lite molnigt. På söndag och måndag väntas 28 grader och strålande solsken.

För senaste nytt på väderfronten följ Facebooksidan Proyecto Mastral – El Tiempo en Torrevieja 

 

isla tabarca

Dagsutflykt till Isla Tabarca

UTFLYKTSTIPS Endast 20 minuter med färja från Santa Pola ligger den vackra lilla ön Tabarca, perfekt för en dagsutflykt med snorkling.

Keep in touch.

Fyll i din epostadress så skickar vi en nyhetsuppdatering då och då.