beach, mallorca, bay

Spanien fortsatt flest blå flagg i världen; Costa Blanca flest i Spanien

COSTA BLANCA Lagom till att Spanien öppnar upp för turism och dess stränder för besökare, publiceras nu årets lista över stränder med blå flagg. Flest stränder med blå flaggor finns i Spanien. Costa Blanca har flest blå flagg i Spanien och La Mata-stranden i Torrevieja, som förlorade sin förra året, får tillbaka sin blå flagga.

Här har man under lång tid arbetat hårt för att få bort stämpeln av oreflekterad massturism. I år vajar 688 blå flaggor i Spanien. Tätt efter kommer Grekland, Turkiet, Frankrike, Italien och Portugal.

Hur rent är det egentligen att bada mitt inne i centrala Torrevieja eller i Alicante stad? Mycket rent, enligt den prestigefulla internationella kravmärkningen Blue Flag.

Med 688 stycken fortsätter Spanien att dominera med flest blå flagg i världen. Spanien har legat etta 33 år i rad nu, och 2020 är inget undantag, trots att ribban har höjts med säkerhetskrav på grund av corona-epidemin.

I siffror har Comunidad Valenciana, med 148 stycken, flest blå flagg i Spanien och de har ökat från förra året. Därefter kommer Andalusien med 120 blå flagg. Balearerna förlorade flest flagg. Balearerna har dock fortfarande 54 blå flaggade stränder och hamnar.

Blåflaggade stränder på Costa Blanca (Alicanteprovinsen)

På Costa Blanca, eller Alicanteprovinsen, är listan över stränder och hamnar med blå flagg många och inkluderar för andra året i rad stranden på ön Tabarca.

Södra Costa Blanca

 • Alicante stad finns flera blåflaggade stränder (Postiguet, L’Albufereta, Saladar-Urbanova och San Juan)
 • Elche (Arenals del Sol-Sur, Carabassí, L’Altet, La Marina, Les Pesqueres-El Rebollo)
 • Guardamar del Segura (Centrum, El Moncaio, La Roqueta)
 • Orihuela (Aguamarina, Barranco Rubio, Cabo Roig-La Caleta, Cala Capitán, Cala Cerrada, Cala Estaca, Cala Mosca, Campoamor, La Zenia-Cala Bosque, Mil Palmeras, Punta Prima).
 • Pilar de la Horadada (Conde, Higuericas, Jesuitas, Mil Palmeras, Puerto, Rocamar)
 • Santa Pola (Calas del Este, Calas Santiago Bernabéu, Levante, Tamarit, Varador)
 • Torrevieja (Cabo Cervera, Cala de las Piteras, Los Locos , El Cura, Los Náufragos, Torrelamata-Sur)

Norra Costa Blanca

 • L’Alfàs del Pi (Racó de l’Albir)
 • Altea (Cap Blanc, La Roda, L’Espigó), Benidorm (Levante, Poniente och Mal Pas), Benissa (Fustera)
 • Benitatxell (Cala del Moraig)
 • Calpe (Cantal Roig, La Fossa, Arenal-Bol)
 • Dénia (Les Bovetes, Les Deveses, Las Marinas, Marineta Cassiana, Els Molins, Punta del Raset)
 • El Campello (Carrer de la Mar Mutxavista)
 • Finestrat (La Cala)
 • Jávea (Arenal, Granadella, La Grava)
 • Teulada-Moraira (El Portet, L’Ampolla, Les Plagetes)
 • Villajoyosa (Bol Nou, Ciutat-Center, La Caleta, Paradís, Varadero)

Fler blåflaggade stränder hittar du på organisationens hemsida.

Fakta om Blue Flag

 • En mycket prestigefull internationell kravmärkning av stränder
 • Av över 40 certifierade länder har Spanien haft flest flaggor i 32 år
 • Costa Blanca har flest blåflaggade stränder i Spanien
 • Organisationen Foundation for Environmental Education (FEE), som ligger bakom kravmärkningen, startade 1981 i Frankrike, men har idag sitt huvudkontor i Köpenhamn.

Mäter i tre år, inget avloppsvatten får finnas

Blå flagg utfärdas av organisationen Foundation for Environmental Education (FEE) och är den mest prestigefyllda kravmärkningen av stränder internationellt sett. När FEE testar vattenkvalitéen gör de dagliga mätningar i tre år innan en strand får godkänt. Ingen form av avloppsvatten eller industriavfall får påverka stranden. Organisationen kartlägger också omgivningarna för att kontrollera om det finns dolda gift- eller avfallskällor.

Men bestämmelserna går betydligt längre än så. Ägaren till en strand är skyldig att vårda strandnära områden med känsliga ekosystem, liksom eventuella korallrev i närheten. Tång och alger ska helst lämnas kvar så att de bidrar till kretsloppet. Och det är bara några av många krav och kriterier.

På en blåflaggad strand kan du vara någorlunda säker på att det är hög kvalitet på vattnet, utan föroreningar. Stränderna hålls rena och fina från skräp. Det ska finnas papperskorgar, toaletter ska fungera med adekvat avloppshantering och hundar måste hållas under uppsikt och följa strandens regler. Det ska finnas badvakter och utrustning för livräddning på en blåflaggad strand.

Den blå flaggan finns i dag på drygt 4000 stränder och marinor i världen. Certifieringen måste sökas på nytt varje år och det gäller att inte släppa taget. Varje år genomförs kontrollbesök. Om en strand förlorar sin flagga kan den negativa publiciteten innebära att potentiella besökare undviker att bada där under lång tid framåt.

För att kvalificera sig måste intresserade stränder uppfylla 29 tydliga kriterier. Stranden måste givetvis vara ren och vattenkvalitén ska vara utmärkt. Det ska finnas skyltar som informerar om resultatet av vattenmätningarna, som alla besökare ska kunna ta del av. Möjligheter till sopsortering måste finnas, liksom tillgång till rent dricksvatten och offentliga kommunikationer.

Camping på stranden och all slags dumpning är förbjuden, hundar och andra husdjur ska hållas i koppel. Vidare ska stranden vara trygg, övervakad av badvakter och med ordnade villkor för försäljare. Varje kommun med en Blue Flag-strand ska tillhandahålla minst en handikapptoalett. Och dessutom finns en rad administrativa villkor. Uppfyller man inte allt detta blir det inte någon blå flagga.

isla tabarca

Dagsutflykt till Isla Tabarca

UTFLYKTSTIPS Endast 20 minuter med färja från Santa Pola ligger den vackra lilla ön Tabarca, perfekt för en dagsutflykt med snorkling.

Keep in touch.

Fyll i din epostadress så skickar vi en nyhetsuppdatering då och då.