uthyrning semesterbostad spanien

Skattemyndigheten börjar 
kontrollera semesterbostäder

FRÅGA OM SKATTER: ”Jag har fått ett brev av Agencia Tributaria där det står att jag inte deklarerat mina hyresinkomster. Vad är detta? Jag bor i Sverige och betalar skatt där. Jag ska väl inte betala skatt i Spanien också?”

AV: BJÖRN SANDSTRÖM

Svar: Om egendomen finns i Spanien så ska skatt på hyresintäkter (efter avdrag för vissa kostnader) betalas i Spanien oavsett var du själv är skriven.

Spanska skattemyndigheten har sedan en tid tillbaka börjat kontrollera deklaration och skatt på icke-residentas uthyrning av semesterbostäder.

Sedan cirka två år är det obligatoriskt för så kallade intermediärer (uthyrare, agenter och portaler, som till exempel AirBnb och Booking.com) att lämna in en kontrolluppgift till den spanska skattemyndigheten kvartalsvis. I och med detta är det klappat och klart och sista stenen är lagd för en rigorös kontroll.

Spanien har, ett ur nordisk synvinkel sett, komplicerat sätt att redovisa hyresintäkter. Deklaration sker kvartalsvis och inbetalning skall göras senast den 20:e månaden efter föregående kvartals utgång. Detta gör att det ofta är bråttom och många gånger är det svårt att få med alla utgifter.

Vilka kostnader kan jag dra av när jag hyr ut?

  • Intermediärens faktura och andra kostnader för annonsering är helt avdragsgilla
  • Hemförsäkring, den kommunala fastighetsskatten (Suma) dras av proportionellt i förhållande till antal dagar bostaden hyrts ut.
  • Rörliga kostnader som el och vatten, dras av med den faktiska kostnaden för perioden.

Alla avdrag skall kunna verifieras vid en kontroll varför det är viktigt att ha korrekta underlag med korrekta fakturor.

För att skattemyndigheten skall vara nöjd, bör utgifterna som tumregel inte överstiga 40 procent av hyresintäkten. Det är bättre vara försiktig än tvärtom. En kontroll av skattemyndigheten blir ofta kostsam och tidskrävande.

Många har deklarerat helt korrekt sedan många år tillbaka. För dem som ännu inte deklarerat finns möjligheten att frivilligt lämna in deklarationerna retroaktivt. När väl brevet från skattemyndigheten ramlar ner i brevlådan, ja, då har man tio dagar på sig och då är det ont om tid.

###

Björn Sandström Scandinavian ManagementBjörn Sandström driver det Torrevieja-baserade företaget Scandinavian Management som hjälper framför allt skandinaver med praktisk, ekonomisk och juridisk rådgivning i Spanien. Han är tillika honorärkonsul för svenska konsulatet i Torrevieja.

isla tabarca

Dagsutflykt till Isla Tabarca

UTFLYKTSTIPS Endast 20 minuter med färja från Santa Pola ligger den vackra lilla ön Tabarca, perfekt för en dagsutflykt med snorkling.

Keep in touch.

Fyll i din epostadress så skickar vi en nyhetsuppdatering då och då.