San Juan spansk midsommar

Noche de San Juan den 24 juni: spansk midsommar och röd dag på Costa Blanca

Även Spanien firar midsommar, eller Fiesta San Juan som det heter i Spanien. Normalt är det en livad fest på stranden med hög musik, picnic på stranden mycket mat och dryck, nattbad och spring över glödande kol.

I år är allt firande på stränderna på Costa Blanca inställt. I Torrevieja innebär det 600€ i böter om du ertappas på stranden efter kl 20.30. Men onsdag den 24 juni är fortfarande en röd dag i Valenciaregionen vilket innebär ledighet för många och stängda mataffärer och banker. Trots att Alicante stad har ett Spaniens största San Juan-firanden så är det bara andra året som den spansk midsommar är en röd dag.

Fakta om spansk midsommar

  • Spanska midsommar firas för att hedra helgonet San Juan (Sant Joan på valenciano, Johannes Döparen som man säger på svenska). De historiska rötterna är desamma som i Sverige. För att blidka naturens krafter vakar man in årets kortaste natt med fruktbarhetsriter och en vild fest.
  • Midsommarfirandet San Juan firas över hela Spanien. En av de mest kända i hela Spanien är fiestan i Alicante.
  • Under Francotiden var regionala folkfester förbjudna. Franco avskydde regionalism och var livrädd för större folksamlingar. Endast religiösa högtider fick firas. Civilgardister vakade då i varje gathörn och såg till att firandet inte blev för uppsluppet. Följden av förtrycket blev att festglädjen sprätte upp som en champagnekork när Franco dog. I dag är Spanien det land i Europa där man arrangerar flest offentliga fester utslaget på folkmängden.
  • I de flesta kuststäder badar folk i havet under midsommarnatten vilket sägs ge lycka under det kommande året. På stränderna över hela landet brinner midsommareldar. Att springa över glödande kol är ett populärt inslag vid San Juan-fester.
    Källa: Sydsvenskan

 

Keep in touch.

Fyll i din epostadress så skickar vi en nyhetsuppdatering då och då.