San Juan spansk midsommar

Noche de San Juan den 24 juni: spansk midsommar och röd dag på Costa Blanca

Även Spanien firar midsommar, eller Fiesta San Juan som det heter i Spanien. Normalt är det en livad fest på stranden med hög musik, picnic på stranden mycket mat och dryck, nattbad och spring över glödande kol.

I år är allt firande på stränderna på Costa Blanca inställt. I Torrevieja innebär det 600€ i böter om du ertappas på stranden efter kl 20.30. Men onsdag den 24 juni är fortfarande en röd dag i Valenciaregionen vilket innebär ledighet för många och stängda mataffärer och banker. Trots att Alicante stad har ett Spaniens största San Juan-firanden så är det bara andra året som den spansk midsommar är en röd dag.

Fakta om spansk midsommar

  • Spanska midsommar firas för att hedra helgonet San Juan (Sant Joan på valenciano, Johannes Döparen som man säger på svenska). De historiska rötterna är desamma som i Sverige. För att blidka naturens krafter vakar man in årets kortaste natt med fruktbarhetsriter och en vild fest.
  • Midsommarfirandet San Juan firas över hela Spanien. En av de mest kända i hela Spanien är fiestan i Alicante.
  • Under Francotiden var regionala folkfester förbjudna. Franco avskydde regionalism och var livrädd för större folksamlingar. Endast religiösa högtider fick firas. Civilgardister vakade då i varje gathörn och såg till att firandet inte blev för uppsluppet. Följden av förtrycket blev att festglädjen sprätte upp som en champagnekork när Franco dog. I dag är Spanien det land i Europa där man arrangerar flest offentliga fester utslaget på folkmängden.
  • I de flesta kuststäder badar folk i havet under midsommarnatten vilket sägs ge lycka under det kommande året. På stränderna över hela landet brinner midsommareldar. Att springa över glödande kol är ett populärt inslag vid San Juan-fester.
    Källa: Sydsvenskan

 

isla tabarca

Dagsutflykt till Isla Tabarca

UTFLYKTSTIPS Endast 20 minuter med färja från Santa Pola ligger den vackra lilla ön Tabarca, perfekt för en dagsutflykt med snorkling.

Keep in touch.

Fyll i din epostadress så skickar vi en nyhetsuppdatering då och då.