vingården remelluri i rioja

Remelluri Reserva 2013: Rioja i världsklass på Systemet

VINTIPSET Vi vill tipsa om en riktigt bra Rioja som introducerades på Systembolaget för ett tag sedan. Remelluri Reserva 2013 (varunr 91303). Låt dig inte avskräckas av priset, 259 kr. Det måste sättas i relation till kvaliteten. Bakom detta vin står en av de främsta spanska vinmakarna, Telmo Rodriguez.

AV: PETER AXELSSON

Vinmakaren Telmo Rodriguez som ansvarar för framställningen av vinerna på familjegården Remelluri i Rioja har blivit upplärd på Pétrus i Bordeaux, Dominus i Kalifornien och hos Guigal i Rhône. Ni som är bevandrade i vinvärlden vet att dessa egendomar är bland de främsta i världen. För den som inte känner till viner i dessa prisklasser kan nämnas att lyxvinet Château Pétrus i februari sålde slut på Systembolaget på ett par minuter  – trots ett pris på 33 500 kronor styck. Telmo Rodriguez anses vara bland de bästa vinmakarna i Spanien och för den delen även i hela vinvärlden.

Telmo RodriguezDu kanske har hört talas om hans namn i andra sammanhang. Telmo Rodriguez ligger även bakom viner från flera andra distrikt i Spanien men just detta vin, Remelluri Reserva, produceras av familjegården Remelluri som drivs av hans pappa Jaimie sedan 1968.

Hur beskriver vi då Remelluri Reserva 2013? Stor, lite utvecklad och kryddig doft med toner av körsbär, choklad, nougat, ceder och lite vaniljtoner. Relativt fyllig smak med läcker syra, fin frukt och tydliga snygga tanniner. Ett elegant vin där komponenterna är på rätt plats. Gott nu, men det kan tack vare syran och de fina tanninerna ligga ett tag till. Riktigt bra!!!

Vingården heter La Granja Nostra Señora de Remelluri och finns i staden Labastida i Alavesa i Rioja. Egendomen, från år 1596, är en av Riojas äldsta vinegendomar. Skynda att fynda och addera detta vin till din vinsamling. Remelluri Reserva 2013 finns i begränsad mängd på Systembolaget. I Spanien finns Remelluri Reserva 2011 bland annat på Carrefour online för 19,90€.

remelluri reserva av thelmo Rodriguez”Stor, lite utvecklad och kryddig doft med toner av körsbär, choklad, nougat, ceder och lite vaniljtoner. Relativt fyllig smak med läcker syra, fin frukt och tydliga snygga tanniner. Ett elegant vin där komponenterna är på rätt plats. Gott nu, men det kan tack vare syran och de fina tanninerna ligga ett tag till.”

– Peter Axelsson om Remelluri Reserva 2013

Varunummer på Systembolaget: 91303
Importör i Sverige: Wine Affair Scandinavia AB
Pris på Systembolaget: 259 kr


peter AxelssonPeter Axelsson har tre betyg hos vinprovarorganisationen Munskänkarna samt en diplomexamen från Wine & Spirit Education Trust i London. Peter bloggar om vin på advokataxelssonsvinblogg.com och skriver regelbundet i tidningen Munskänken och Systembolagets VinJournalen. Du hittar honom också på Instagram @advokataxelssonsvintips.

isla tabarca

Dagsutflykt till Isla Tabarca

UTFLYKTSTIPS Endast 20 minuter med färja från Santa Pola ligger den vackra lilla ön Tabarca, perfekt för en dagsutflykt med snorkling.

Keep in touch.

Fyll i din epostadress så skickar vi en nyhetsuppdatering då och då.