processionslarvernas bon

Processionslarverna: “Var försiktigt, men få inte panik”

Våren är högsäsong för processionslarver. Var vaksam i tät pinjeskog. Om du eller hunden kommer i kontakt med de giftiga håren, bli inte hysterisk. Skölj med mycket vatten. Gnugga inte, det kan göra saken värre.

Kärt barn har många namn. Tallprocessionsspinnare, processionslarv, pinjemask eller pinjelarv, “procesionaria del pino” på spanska, heter de små krypen som sätter skräck i söndagsflanörerna. De är sällsynt förekommande i södra Sverige, framför allt på Gotland men desto vanligare i vår del av Europa och Spanien.

processionslarvernas bon
Så här ser processionslarvernas bon ut. Ta det lugnt. De attackerar inte förbipasserande men blåser det mycket kan både larver och delar av boet flyga runt. Photo: Basotxerri – Own work, CC BY-SA 4.0

“Thaumetopoea pityocampa” är det latinska namnet på denna unika fjärilsart. De är fjärilar i maj till september. Fjärilen lägger under sensommaren ägg i barrträd som utvecklar sig till larver. Fjärilslarverna övervintrar i fluffiga bon där de lever av tallbarr. När det är dags att lämna boet faller de ner till marken och griper sedan tag i varandra, nos till svans och färdas på marken i långa processioner. Därav namnet. Larverna skyddas av ett fluffigt hår som kan orsaka stor irritation om man kommer i kontakt med det.

I januari till mars är det vanligt att man ser dessa vita bomullsliknande tussar i barrskog och parker. Larverna kan vara aktiva fram till maj beroende på vädret. Därefter gräver de ner sig i jorden och utvecklas till fjärilar. Senare på sommaren flyger de ut, hittar en partner och letar upp ett lämpligt träd att lägga sina ägg. Därför är det lämpligt att behandla sina pinjeträd på sensommaren.

Vad kan hända om du kommer i kontakt med larvernas hår? Vid kontakt med larverna kan deras hår tränga in i hud och slemhinnor, där de framkallar lokal inflammation. Vanligast är en stickande känsla samt rodnad, svullnad och ibland blåsor på exponerade områden. Enligt den svenska Giftinformationscentralen kan detta kan utvecklas inom några timmar och kan kvarstå i någon dag eller upp till en vecka.

Var observant om du promenerar med hundar i parker med pinjeträd. Undvik att rasta hunden just där, om du ser bomullstussar i träden. Även om det inte är dags för larverna att lämna träden så kan det när det blåser mycket ramla ner i förtid. Hundar sniffar runt på marken och har många tillfällen att komma i kontakt med larverna med nosen eller tungan.

Misstänker du att hunden kommit i kontakt med en processionslarv, skölj då omedelbart hundens mun med vatten. Ett symptom är att hunden avsöndrar onormalt mycket saliv. Kontakta veterinär om du är osäker på hundens tillstånd. Hunden kan senare få en inflammation på tungan och svalget vilket kan leda till kallbrand och att hunden förlorar delar av tungan.

På många håll håller kommunerna efter denna “trädpest” efter bästa förmåga i offentliga parker. I den egna trädgården måste man själv ombesörja att de avlägsnas. Anlita professionell hjälp om du inte är säker på vad du gör. Det är lätt att bränna sig. Larverna släpper sina hår om de blir stressade eller känner sig hotade och bona yr lätt omkring i luften.

Paco de Lara är jordbruksingenjör specialiserad på trädgårdsarbete och landskapsarkitektur i Murciaregionen. Hans tips är att vara vaksam, men inte drabbas av panik.

–Få inte panik. Processionslarver är inte ute efter oss, de följer bara sitt naturliga kretslopp.

Undvik täta barrskogar den här tiden på året. Om du är i närheten av ett barrträd, titta uppåt och se om du ser några bon. Ha alltid vatten med dig på promenaden. Om du kommer i kontakt med larven, tvätta området grundligt med ljummet vatten. Om din hund kommer i kontakt med processionslarven, gnugga inte hudpartiet. Tvätta med varmt vatten och besök en veterinär så fort som möjligt.

Vid hudkontakt

  • Ta av förorenade kläder, ringar och klockor.
  • Skölj med rikliga mängder vatten. Torka med hårtork, ej handduk. Undvik att klia och gnugga på drabbat område.
  • Avlägsna hårstrån med hjälp av pincett och förstoringsglas. Man kan också försöka ta bort håren försiktigt med t.ex. Tejp.
  • Besvären kan lindras med t ex kortisonsalva/kräm.
  • Vid mycket kraftiga eller långvariga besvär uppsök läkare

Källa: Giftinformationscentralen, Sverige

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Pine_processionary#/media/File:Orugas.JPG
Foto: Asqueladd / CC
Larverna lämnar trädet för att gräva ner sig i marken och utvecklas till fjäril. Larverna går i samlad tropp, nos mot svans, mot sitt mål.

https://en.wikipedia.org/wiki/Pine_processionary#/media/File:Traumatocampa_pityocampa01.jpg
Så här ser den vuxna fjärilen ut. Den är inte giftig i detta stadium. Endast i larvstadiet.
Foto: Entomart / CC

https://pixabay.com/sv/hund-valp-pet-djur-s%C3%B6t-bed%C3%A5rande-918620/
Hundar löper störst risk för att stöta på en processionslarv eftersom de tycker om att nosa runt på marken.

isla tabarca

Dagsutflykt till Isla Tabarca

UTFLYKTSTIPS Endast 20 minuter med färja från Santa Pola ligger den vackra lilla ön Tabarca, perfekt för en dagsutflykt med snorkling.

Keep in touch.

Fyll i din epostadress så skickar vi en nyhetsuppdatering då och då.