Semesteruthyrning eller långtidsuthyrning? Det är frågan många ställer sig när de funderar på att hyra ut. Men då har de förbisett den kanske lönsammaste uthyrningsformen.
Semesteruthyrning ger de högsta intäkterna men ett strikt regelverk från myndigheternas sida krav från myndigheternas sida gör korttidsuthyrningen allt mer komplex. Långtidsuthyrning är juridiskt snårig eftersom besittningsrätten för den boende i Spanien är stark. Därför är meddellång uthyrning kanske den lönsammaste uthyrningsformen, menar konsultföretaget TLA Corp.
I Valenciaregionen (Costa Blanca) finns det tre uthyrningsformer:
- Semesteruthyrning. Uthyrning till turist. Denna typ av bostäder kräver en speciell typ av uthyrningslicens. Mindre än två månader.
- Långtidsuthyrning. Du har alltid rätt att hyra ut din bostad för permanent bosättning och lagstiftningen skiljer sig från korttidsuthyrningen. Ett år eller mer.
- Tidsbegränsad långtidsuthyrning. För personer som vill hyra bostad en förutbestämd tid, längre än veckovis, men som inte planerar att bosätta sig permanent i bostaden. Samma lagstiftning gäller då som långtidsuthyrning, det vill säga du slipper det strikta regelverket som omgärdar semesteruthyrning. Från 2 till 11 månader.
Semesterbostäder genererar de högsta hyresintäkterna men också de högsta kostnaderna. Slitaget på bostaden är ofta betydligt högre än vid lite längre uthyrning, varje in- och utflyttning kräver städning, tillsyn och nyckelutlämning, som förstås också kostar pengar. Regelverket kräver att du anlitar registrerar alla hyresgäster hos Guardia Civil, kvartalsdeklarationer med mera, vilket ofta innebär att du måste betala någon för hjälpen.
För uthyrning mellan 2 och 11 månader behöver du ingen turistlicens och du slipper hela regelverket kring semesteruthyrning.Denna typ av hyresgäster betalar ofta lite mer än vid lokal långtidsuthyrning men är samtidigt ofta lite räddare om din bostad än semesterfiraren.
Notera dock att hyresgästens ställning i Spanien är relativt stark. Många uthyrare informerar felaktigt bostadsägare att de kan komma runt besittningsrätten som gäller vid långtidsuthyrning genom att skriva ett kontrakt på elva månader. Detta är fel.
Det beror helt på vem du hyr ut till och vad intentionen är. Hyr du ut till en student på ett tidsbegränsat visum eller ett svenskt pensionärspar med hemvist i Sverige så fungerar det. Hyr du ut till en barnfamilj skrivna i Spanien, oavsett nationalitet, gäller besittningsrätten från dag ett oavsett vad du skrivit i kontraktet.