shovel, paddle, paddle blade

Kom igång med eller bli bättre på padel under Spanienvistelsen

Padeln har sitt ursprung i Latinamerika och är väldigt stor i Sydeuropa och Spanien. Sporten växer nu explosionsartat i norra Europa och i Sverige. Varför är padel så populärt? Kanske för att det går att spela på alla nivåer, från barnfamiljer och pensionärer till spelare på elitnivå.

En stor skillnad mot Skandinavien är priset. Medan en padelbana i Sverige kan kosta 500 kronor per timme betalar du inte mer än 4-5 euro på kommunernas padelbanor och de har ofta med banor av mycket bra kvalitet. Privata anläggningar kostar mellan 9-18 euro. En instruktör kostar mellan 15-25 euro. Om du vill komma igång, eller förbättra ditt spel, passa på att göra det under vistelsen i Spanien!

Padeltennis, en blandning mellan squash och tennis. Till skillnad från tennis spelar man alltid i par, alltså minst fyra personer. Rutorna i den 10 x 20 meter stora planen är samma som på en vanlig tennisbana men runt banan finns också en glasvägg längst bak och galler på sidorna. Serven slås diagonalt och poängräkningen sker på samma vis som i tennis. Studsar bollen i marken två gånger i rad på din sida är bollen död och din motståndare får poäng. Bollen kan också, efter att den tagit i marken, slå i någon av väggarna runtom planen innan den returneras. Man kan också slå bollen i den egna väggen på vägen över till motståndarsidan.

Det här är ett svårt moment för nybörjaren, men roligt för det är annorlunda. Ibland är det bästa alternativet att slå bollen bakåt i glasväggen för att den sedan ska studsa över hela planen in på motståndarens sida.

Ett annat problem många nybörjare har är att de slår för hårt. Om bollen först går i glasväggen bakom banan är den ute.

Även om det är lätt att komma igång är det en bra idé att spela med en instruktör en eller par gånger. Det finns en del att tänka på var man ska stå och hur man ska slå.

Padel är en social sport eftersom man alltid är fyra som spelar. Men det betyder också att det kan vara svårare att få ihop gruppen, när fyra personer ska kunna spela samtidigt. Via padelklubbarna kan man få hjälp att matchas ihop med personer  på samma nivå.

Det finns också Facebookgrupper där man kan hitta spelpartners. Om det inte finns en på din ort kan du ju alltid själv starta en grupp.

Utflyktstips

gratis padel i Orihuela costa

Vill du bara prova på padel helt gratis och samtidigt göra en rolig utflykt? Fram till den 31 augusti 2020 erbjuder svensktalande Castillo del Sol, ett bed & breakfast i Orihuela Costa gratis padel på deras privata anläggning. Så här skriver en besökare: ”Jag nappade på erbjudandet, och jag kan rekommendera det varmt. Banan är en äldre betongvariant. Det känns lite annorlunda, men det funkar fint för att bara spela och ha kul. Det bästa är dock den mysiga miljön runt och de trevliga ägarna. Nu har det blivit ett favoritutflyktsmål för många av mina vänner.”

 

 

isla tabarca

Dagsutflykt till Isla Tabarca

UTFLYKTSTIPS Endast 20 minuter med färja från Santa Pola ligger den vackra lilla ön Tabarca, perfekt för en dagsutflykt med snorkling.

Keep in touch.

Fyll i din epostadress så skickar vi en nyhetsuppdatering då och då.