ibiza stad ny dyraste kvadratmeterpriset i spanien

Ibiza stad dyraste kvadratmeterpriset i Spanien

I mer än tio år i rad har San Sebastian i Baskien haft det högsta kvadratmeterpriset i Spanien. Men andra kvartalet i år gick  Ibiza stad om San Sebastian, med kvadratmeterpriser på 3709€, visar nya officiella kvartalssiffror, som idag publiceras i den spanska dagstidningen El País.

ibiza stad ny dyraste kvadratmeterpriset i spanien

Ökningen var relativt oväntad. Bostadspriserna i Ibiza stad höll sig ganska moderata även under fastighetsbubblan i början av 2000-talet.  Då låg Ibiza på 45:e plats i Spanien.

De sex dyraste städerna i Spanien är nu

  1. Ibiza (stad)
  2. San Sebastián
  3. Santa Eulària des Riu (också på ön Ibiza)
  4. Sant Cugat del Vallés (i Barcelona-provinsen)
  5. Barcelona (staden)
  6. Madrid

Priserna på Ibiza har stigit 59 procent de senaste året men det mesta rör sig om en återhämtning. Av dessa sex städer/kommuner är det endast i Ibiza stad och Santa Eulària som bostadspriserna har återhämtat sig såpass mycket att de nu är högre än de var före fastighetskrisen 2007-2008 – med 27% respektive 19%.

Med svenska mått mätt är det svårt att prata om en bubbla ännu. Fortfarande ligger priserna i Spanien, även de dyraste, en bit ifrån från kvadratmeterpriset i centrala Stockholm, som det senaste kvartalet låg på 90,636 SEK (8330€) enligt Svensk mäklarstatistik.

Spanska banker är inte alltför restriktiva i sin utlåning, men höga kontantinsatser och amorteringskrav (allt ska vara återbetalt senast när du fyller 70) gör att priserna inte skenar på samma sätt som i Sverige.

 

 

 

 

Keep in touch.

Fyll i din epostadress så skickar vi en nyhetsuppdatering då och då.