uthyrhingslicens i valencia

Hyra ut semesterbostad på Costa Blanca

Att hyra ut sin bostad som semesterbostad på Costa Blanca ställer höga krav på bostadsägaren. För att hyra ut måste du ha en uthyrningslicens med ett unikt registreringsnummer som ska framgå i all annonsering. Det ska sitta en skylt synligt vid ytterdörren med ditt registeringsnummer och varje hyresgäst över 16 år ska anmälas till polisen inom 24 timmar. Vinsten från uthyrningen ska om du är icke-resident, deklareras  kvartalsvis.

uthyrhingslicens i valencia

De flesta som funderar på att hyra ut tar förstås hjälp av proffs, men det kan ändå vara lite intressant att veta hur processen går till och varför det ibland kan ta tid och kosta en del pengar.

Energicertifikat och ett bebolighetsintyg

För att registrera en bostad krävs att du har ett energicertifikat och ett bebolighetsintyg  (“Licencia de ocupación” or “Cédula de Habitabilidad”).

Kommuncertifikat

Sedan juli 2018 du behöver du också ett certifikat från din kommun som intygar att bostaden är lämplig som turistbostad. Vad som anses vara lämpligt varierar från kommun till kommun. I en kommun kan man få grönt ljus för en lägenhet, i en annan tillåts bara fristående villor eller hela hyreshus, inte enskilda bostäder i ett flerfamiljshus. Med detta certifikat får du en kod. Innan du har denna kod kan du inte ens ansöka om din turistlicens.

Registrering av gäster

Alla hyresgäster ska registreras hos Guarda Civil inom en viss tidsram. För detta måste du skaffa en inloggning hos polisen.

Skyltning

När du fått ditt registreringsnummer måste du anskaffa en skylt med registreringsnumret och sätta upp den synligt vid din ytterdörr.

Deklaration av hyresintäkter

Som icke-resident måste du varje kvartal du hyr ut deklarera och betala skatt på vinsten.

Annat att tänka på

  • Om du funderar på att hyra ut, ta först reda på om föreningen tillåter uthyrning. Inte alla föreningar gör det och då hjälper det inte om du har uthyrningslicens.
  • Hemförsäkring: du behöver en speciell typ av hemförsäkring om du hyr ut som täcker både lösöre och ansvarsförsäkring. Om det händer någonting och det framkommer att du haft bostaden uthyrd gäller inte försäkringen.

Vad händer om jag inte skaffar en turistlicens?

Sedan förra året måste intermediärer som till exempel Airbnb rapportera in alla hyresintäkter från bostäder som hyrts ut via deras sajt så chanserna att det kommer fram är stora om du annonserar på nätet.

Uthyrning utan registrering kan ge:

  • Böter upp till 90,000€
  • Förbud mot uthyrning av bostaden i upp till tre år
  • Förbud mot uthyrning för ägaren i upp till tre år

Måste jag skylta med mitt registreringsnummer när jag annonserar min bostad?

Ja. Ditt registreringsnummer ska framgå i all annonsering.

Får jag hyra ut rum i min bostad?

Nej. I Valenciaregionen får bostaden bara hyras ut i sin helhet och ägaren får inte bo i den.

Får jag hyra ut bostaden som ”vanlig” korttidsuthyrning?

Ja men då måste du avregistrera dig från turistregistret för lagen tillåter inte att man gör både och. Du måste alltså bestämma dig för:

  • Vanlig uthyrning, korttids eller långtidsuthyrning. Då kan du inte annonsera i turistkanaler som till exempel airbnb.
  • Turistuthyrning. Då kan du annonsera i turistkanaler.

Måste jag föra en loggbok?

Ja du måste ha en bok där du registrerar alla gäster, i ett format som polis eller Guardia Civil kräver.

Nyckelord: Vivienda turistica, Valencia, uthyrning, semesterbostad, lagkrav

isla tabarca

Dagsutflykt till Isla Tabarca

UTFLYKTSTIPS Endast 20 minuter med färja från Santa Pola ligger den vackra lilla ön Tabarca, perfekt för en dagsutflykt med snorkling.

Keep in touch.

Fyll i din epostadress så skickar vi en nyhetsuppdatering då och då.