Trafikmissar kan stå bilägare dyrt

Spanien är så lång ifrån ett mañanaland man kan komma när det gäller trafiken. Visste du att böterna för utgången bilförsäkring nu är 1500 euro?

I Sverige tycker vi det är dyrt att glömma försäk- ringen. För varje dag som man har sitt fordon oförsäkrat måste man enligt lag betala en avgift till Trafikförsäkringsföreningen. För en personbil är det cirka 100 svenska kronor om dagen. I Spanien får du betala hela 1500 euro i böter om du åker fast i en kontroll med utgången försäkring. Du har en frist på 30 dagar efter att försäkringen gått ut.

VALENCIA, SPAIN – SEPTEMBER 1, 2016: Guardia Civil Traffic officer from the back. The Guardia Civil is organized as a military force with police duties under both the Interior and Defense Departments.

Vad många inte heller vet är att det är förbjudet att tvätta bilen på gatan. Böterna varierar med region men kan vara så höga som 3000 euro i vissa områden. I övrigt är det oftast 200 euro i böter per trafikmiss, till exempel att köra med headset i öronen, prata i mobilen, eller sakna ett av de många papper som ska finnas i bilen (ficha technica, försäkringspapper med mera).

Böterna adderas, så blir du stoppad i en kontroll med tre missar så är bötesbeloppet 600 euro. För de flesta typer av böter finns en snabbhetsrabatt, det vill säga betalar du inom en viss tid så reduceras böterna med 50 procent.

Det är viktigt att anmäla flytt till Trafico, det spanska Trafikverket. Du måste bege dig dit för att adress- ändra eller anlita gestor, det går inte att göra online, endast boka tid. Det räcker inte att du har rätt adress hos Suma, dit du betalar den årliga fordonsskatten i Valencia, det är en annan organisation.Fel adress kan ge böter på 200 euro. Men ett ännu större problem är att att du kanske inte vet att du fått fortkörningsböterna från en radarkontroll eller via helikopter förrän boten dimper ner i brevlådan. Och då gäller det att Trafico har rätt adress till dig. Efter den initiala perioden med rabatt blir det tvärtom och böterna tickar på och bli mycket dyra och sluta med utmätning av ditt spanska bankkonto, lön, ditt fordon eller till och med din bostad om du äger en i Spanien.

isla tabarca

Dagsutflykt till Isla Tabarca

UTFLYKTSTIPS Endast 20 minuter med färja från Santa Pola ligger den vackra lilla ön Tabarca, perfekt för en dagsutflykt med snorkling.

Keep in touch.

Fyll i din epostadress så skickar vi en nyhetsuppdatering då och då.