besiktiga din svenska bil i spanien

ÄNTLIGEN MÖJLIGT IGEN: Besikta din svenska bil i Spanien

–Varför ska man varje behöva köra flera tusen kilometer bara för att besiktiga sin svenskregistrerade bil? Det är dyrt och knappast miljövänligt. Det undrade Johan Israelsson, grundare av den Facebookgrupp vi har att tacka för att det nu återigen är möjligt att besiktiga sin svenska bil i Spanien.

UPPDATERING: Denna artikel är från januari 2021. Sedan januari 2022 godkänner Transportstyrelsen inte längre undantagsbesiktningar i annat EU-land. För färsk information om läget, besök Facebookgruppen ”EU-besiktning av svensk bil”. Denna artikel ligger kvar för historikens skull.

Tack vare Johan och andra medlemmar i gruppens intensiva uppvaktning av Transportstyrelsen går det nu att besiktiga sin svenska bil i Spanien och få besiktningen godkänd i det svenska fordonsregistret. Naturligtvis under förutsättning att bilen fick grönt ljus i den spanska bilbesiktningen. Bilar som körts runt med körförbud i många år kan nu bli helt lagliga igen utan att behöva åka ända till Sverige och tillbaka.

När Svensk Bilprovning privatiserades för tio år sedan försvann möjligheten att få sin svenskregistrerade bil på plats i Spanien. Sedan dess har många av de svenska bilarna som körts ner hit levt i ett vakuum.

Många har kört omkring med bilar med körförbud. Tidigare var detta endast ett problem när man rullade över gränsen till Sverige. Men nu, i takt med att EU blir allt mer integrerat, kan även en spansk trafikpolis se om en bil har körförbud i Sverige och en del svenskar har fått sina bilar bortbogserade.

Besiktning av bilen är till för att kontrollera att fordonet inte utgör någon fara på vägarna. Varför skulle man inte kunna göra det i ett annat EU-land är det många som undrat. Orsaken till detta var att varje EU-land hade sina egna kriterier för besiktningen. Därför godkände Transportstyrelsen till exempel inte en spansk besiktning.

För tre år sedan kom en ny EU-förordning. Alla EU-länder skulle nu ha använda samma kriterier. Ändå hände ingenting med besiktningen av de svenska bilarna i Spanien. Många har under årens lopp gjort en frivillig besiktning på den spanska bilprovningen för sina svenska försäkringsbolag. Men att få provresultatet godkänt i Sverige har inte gått.

Johan Israelsson, grundare av Facebookgruppen “EU-besiktning av svensk bil”, fick nys om att holländare kunde besiktiga sina bilar på spanska besiktningsstationer och tillgodoräkna sig resultatet officiellt. Då ska det väl inte vara så svårt att få till något liknande med Transportstyrelsen, tänkte han.

Johans pappa bor på Kanarieöarna på vinterhalvåret och har där en svenskregistrerad Volvo som haft körförbud sedan många år. Johan beslöt sig att använda sin pappa som försökskanin. Volvon kördes in på en kanarisk besiktningsstation. Därefter skickades protokollet (som var utan anmärkning) till Transportstyrelsen. Rent formellt handlar det om att ansöka om ett undantag genom att fylla i en blankett och hänvisa till EU-förordningen 2014/45. Hör och häpna godkändes dispensen och Johans pappa kunde efter 15 års körförbud rulla lagligt igen på gatorna på Teneriffa.

Johan, som bor i Stockholm, har själv ett semesterboende i Gran Alacant på Costa Blanca. När det var dags för besiktning av hans egen bil förra året gjorde han om samma procedur och det gick också bra. Därefter började han driva frågan att få så många andra som möjligt att hänga på och stå på sig med ansökan om undantag hos Transportstyrelsen.

Hans kampanj i sociala medier var så framgångsrik att det plötsligt tog stopp hos myndigheten. Det kom in så många ansökningar att Transportstyrelsen behövde tillsätta en utredning och under tiden beviljades inga nya undantag alls.

I december lossnade det igen och nu går det fortare än någonsin att få sitt rena protokoll registrerat i Transportstyrelsens fordonsdatabas. Det är frågan om några få dagar, mot någon vecka tidigare. Allt pappersarbete sköts via e-post.

En av sakerna Transportstyrelsen såg över i sin utredning var bland annat hur länge besiktningsperioden skulle gälla. Från början gällde undantaget fram till den 31 december oavsett besiktningsperiod. Sedan december gäller besiktningen i 14 månader och de som tidigare fått dispens till den 31 december kan nu söka och förlänga med samma protokoll, det vill säga utan att behöva göra om besiktningen.

Transportstyrelsen betonar dock att detta är ett undantag. Det här är någonting som ska göra livet lättare om man har tagit ner en husbil till Europa. Semesterfirarna ska inte behöva åka hem till Sverige mitt i resan bara för göra en besiktning. Så är tanken och det är därför det rör sig om en “dispens”. Myndigheten menar att detta inte är någonting som ska utnyttjas år efter år för bilar som finns permanent i utlandet.

Johan håller inte med och hänvisar till att Holland har ett avtal med spanska ITV-stationer som gör att de kan göra sina besiktning på en spansk station precis som om de varit hemma.

Nu har han och andra fått sin första besiktning godkänd i Sverige, men när det är dags igen så kommer Johan att ansöka igen. Och han uppmanar alla andra att göra likadant.

–Ju fler som ansöker, desto större är sannolikheten att Transportstyrelsen upprättar en rutin för detta, menar han.

Men varför ska man ha en svenskregistrerad bil i Spanien? Ska inte en bil som är permanent i Spanien vara spanskregistrerad?

–Ibland hör man att ett fordon måste registreras om till spanska skyltar om det står mer än sex månader om året i Spanien. Det finns inte någonting i EU-normerna om detta. Om ägaren inte är skriven i Spanien och brukar den endast under kortare perioder kan bilen ha kvar sina svenska skyltar, menar han.

Han menar att man som EU-medborgare bör kunna välja det alternativ som är mest praktiskt.

–Jag bor inte i Spanien. Jag har bara ett semesterboende där. Därför vill jag inte ha en spanskregistrerad bil med allt vad det innebär. Jag vill till exempel ha en svensk försäkring där jag förstår villkoren och kan kommunicera med försäkringsbolaget på mitt eget språk om problem skulle uppstå.

Bilägare sparar tid och pengar på att inte behöva köra bilen till Sverige för en kontrollbesiktning. Men man ska ha klart för sig att det inte nödvändigtvis är lättare att få bilen godkänd i Spanien. Tvärtom, spansk bilbesiktning är till exempel mycket petigare med formalia. Protokollet som skickas till Transportstyrelsen måste vara helt rent för att få dispensen beviljad.

–Det är luddigt vad Transportstyrelsen menar med att den spanska besiktningen måste vara prickfri. Det borde inte omfatta småfel av typen ett, men för att vara på den säkra sidan rekommenderar jag att bilen inte har så mycket som ett ljusfel när man tar den till spanska besiktningen.

###

Så här gör du

transportstyrelsen

• Förbered dig och bilen noggrant. Det finns en del saker att tänka på innan du ger dig iväg på en spansk besiktning. Vi rekommenderar att du följer och läser inläggen i gruppen “EU-besiktning av svensk bil”. Här går det också att ställa frågor till gruppens engagerade medlemmar och ofta få kunniga svar.
• Gör en frivillig bilbesiktning på en spansk bilprovning. Bilprovningen i Spanien heter Inspección Técnica de Vehículos och kalls “ITV” (uttalas “i-te-ove”). Sök på internet efter ITV+din närmaste ort. Besiktningen ska vara felfri. Om besiktningen inte går igenom första gången kan du göra om den. Protokollet måste vara helt utan anmärkning när du skickar in det till Transportstyrelsen.
• Fyll i Transportstyrelsens blankett “Ansökan om undantag – Fordon”, finns att ladda ner på hemsidan. Under anledning fyller du i: “Ansöker om upphävande av körförbud då bilen besiktigades i Spanien enligt gällande förordning 2014/45/EU. Besiktningen utfördes [datum] med [km] km på mätaren och utan anmärkning. Bifogar kvitto samt protokoll.
• Skicka ansökan och protokoll via e-post till Transportstyrelsen. E-postadressen står på blanketten. I skrivande stund är ansökan kostnadsfri.
• Du får du besked redan inom några dagar. I Transportstyrelsens app kan du kontrollera att körförbudet är upphävt (om det redan hunnit inträda).

isla tabarca

Dagsutflykt till Isla Tabarca

UTFLYKTSTIPS Endast 20 minuter med färja från Santa Pola ligger den vackra lilla ön Tabarca, perfekt för en dagsutflykt med snorkling.

Keep in touch.

Fyll i din epostadress så skickar vi en nyhetsuppdatering då och då.