resa till spanien

Vanliga frågor om inresa till Spanien

Räcker det med antigentest? Från vilken ålder behöver barn test? Det har skrivits spaltmeter om de nya reglerna som trädde i kraft den 8 juni i Spanien men ändå verkar det råda en viss förvirring kring vad som gäller nu för inresa i Spanien så därför har vi sammanfattat det viktigaste här. 

Senast uppdaterad: 16 juni 2021

Räcker det med antigentest nu?

Svar ja. Det räcker nu med antigentest för alla över 12 år, men oavsett vilket du väljer, antigen eller PCR, så får det maximalt vara 48 timmar gammalt. Det är provtagningstillfället som utgör datumet, inte provsvaret. Provsvaret måste åtföljas av ett reseintyg på engelska, spanska eller franska. Det kan vara digitalt eller på papper. Om på papper, så måste du visa originalhandlingen och den ska vara underskrivet, stämplat och labbnummer måste finnas med. 

Provtagning för antigentest är exakt densamma som för PCR, men provsvaret kräver inte avancerad utrustning och är snabbare. Därför är testet billigare, ofta under 500 kronor, och kan fås inom 15-30 minuter. 

Jag är fullvaccinerad. Räcker det för inresa?

Ja, om du kan visa upp vaccinationsintyg på spanska, franska eller engelska. Du måste ha fått bägge doserna (om du inte fått Jansen som endast kräver en dos) och det ska ha gått 14 dagar efter sista dosen. Om du vaccinerat dig i Valenciaregionen i Spanien kan du ladda ner ditt vaccinationsintyg redan nu. https://coronavirusregistro.san.gva.es/sipcovid19/certificadoDigitalUE?language=es

I Sverige är du beroende av att vaccinatören kan utfärda ett intyg på spanska, franska eller engelska. Annars måste du vänta till dess att den svenska nationella vaccinationsdatabasen kommer igång, förhoppningsvis 1 juli.

Måste barn också testas för inresa till Spanien?

Barn under tolv år är nu undantagna kravet på antigentest. De måste dock fortfarande fylla i hälsoformuläret som fungerar som en ansvarsdeklaration och visa upp den QR-kod som genereras. 

Vi kommer bila till Spanien. Vad gäller då?

Det är ett komplext ämne där du måste ha koll på utegångsförbud, vilka tester som krävs och från och med vilken ålder, vilka länder du får stanna och övernatta i och vilka du inte får,  i alla länder du passerar: Danmark, Tyskland, Frankrike med flera. Vi rekommenderar därför att ni går med i Facebookgruppen Bila mellan Spanien och Sverige. Adminstratörerna för och medlemmarna i denna grupp har gjort ett gediget jobb att hålla gruppen uppdaterad med korrekt och alltid aktuell information. 

Vad gäller på Costa Blanca nu?

Den  7 juni hävdes utegångsförbudet nattetid i Valenciaregionen, det vi i dagligt tal kallar Costa Blanca. Valenciaregionen har sedan flera månader den särklassigt lägsta smittfrekvensen i Spanien. Regionspresidenten Ximo Puig vill skynda långsamt, men lovar en successiv nedtrappning av restriktionerna. Restauranger får nu ha öppet till ett på natten, med upp till 10 personer per bord, och med 50 procents kapacitet inomhus och 100 procent utomhus på terasserna. Efter månader med umgängesförbud i hemmen finns det nu inga restriktioner längre på hur många som får träffas i hemmen. Nattklubbar får ha öppet till två på morgonen, men dans är fortfarande inte tillåten. Detta gäller från och med den 8 juni hela månaden ut.

Behöver jag fortfarande ansiktsmask på Costa Blanca? 

Svar ja. Till och med när du tränar på gym inomhus. Det finns inget datum aviserat för när reglerna kommer ses över eller ändras. I princip är det mask på ständigt, både inom- och utomhus. Detta är inte därför att den spanska regeringen tror att corona smittar när du vandrar ensam i skogen, utan för att regelverket ska vara så enkelt som möjligt. Det finns några undantag. Utomhussporter som padel och efter protester så får du nu ligga och sola på stranden utan mask. Går du upp för att gå en promenad längs vattenbrynet är det däremot mask på. Alla typer av EU-märkta engångsmasker är godkända. Likaså tygmasker, eftersom de skyddar mot droppsmitta. Det enda som är uttryckligen förbjudet är mask med ventil. De får varken säljas till privatpersoner eller användas, annat än professionellt i vissa yrken. Andningsskydd med ventil skyddar bäraren, men utgör en utökad risk för omgivningen och går på spanska under smeknamnet ”mascarillas egoistas”, egoistiskas masker.

Var kan jag själv verifiera vad som gäller?

De nya reglerna som gäller Spanien publiceras i den statliga nyhetsbulletinen BOE https://www.boe.es 

Valenciaregionen publicerar uppdaterar sitt Twitterkonto (@generalitat) med överskådlig grafik så fort reglerna ändras. 

Keep in touch.

Fyll i din epostadress så skickar vi en nyhetsuppdatering då och då.