travel, suitcase, airport

UD avråder från resor till 15 juli – vad innebär det?

SVERIGE Kan jag åka till Spanien i sommar direkt när nödläget upphör? Efter en kall vår är det många svenskar som längtar tillbaka sina bostäder i Spanien. Just nu råder inreseförbud i Spanien för alla utom spanska medborgare och residenta. Inreseförbudet kommer att vara under hela nödläget som igår förlängdes till den 7 juni.

Spaniens regeringschef Pedro Sanchez har dock tidigare aviserat att nödläget kommer att förlängas till minst den 24 juni, om kongressen godkänner förslaget. Men även om nödläget upphör den 24 juni, och inreseförbudet försvinner, innebär det då fritt fram att resa till Spanien?

En sak att vara medveten om är att UD har förlängt sin avrådan från icke-nödvändiga resor till alla länder till den 15 juli 2020.

När UD avråder från resor bör man tänka över sitt beslut att resa. Till exempel gäller inte reseförsäkringar då. Detta kan få dyrbara konsekvenser om olyckan är framme. Inom EU gäller det ”blåa kortet” för akut sjukvård, men inte för det som betraktas som eftervård eller sjuktransport hem. Det kan få konsekvenser som kan kosta dig hundratusentals kronor. Den 15 juli är inte nödvändigtvis ett slutdatum. UD har redan nu aviserat att detta datum kan komma att förlängas ytterligare.

Keep in touch.

Fyll i din epostadress så skickar vi en nyhetsuppdatering då och då.