ud avråder från icke-nödvändiga resor

UD häver reseavrådan till Spanien redan den 30 juni

I eftermiddags stod det klart att UD i Sverige häver reseavrådan till Spanien och nio andra EU-länder den 30 juni. De länder som avrådan hävts för är följande: Grekland, Kroatien, Spanien, Italien, Portugal, Frankrike, Island, Belgien, Schweiz och Luxemburg. För övriga EU-länder kommer avrådan fortfarande att gälla till den 15 juli. -Det är karantänsbestämningar som gör att vi inte kan öppna till andra än den här tio länderna, sade utrikesminister Ann Linde på presskonferensen. Länder utanför EU och Schengen kommer att förlängas till den 31 augusti 2020.

Vad innebär UD:s avrådan?

När UD avråder från resor bör man tänka över sitt beslut att resa. Till exempel gäller inte reseförsäkringar då. Detta kan få dyrbara konsekvenser om olyckan är framme. Inom EU gäller det ”blåa kortet” för akut sjukvård, men inte för det som betraktas som eftervård eller sjuktransport hem. Det kan få konsekvenser som kan kosta dig hundratusentals kronor.

När får jag resa till Spanien?

Spanien tillåter att turister komma in i landet, utan karantän, från och med den 21 juni 2020. Däremot är ansiktsmask obligatoriskt på alla publika platser, i kollektiva färdmedel inklusive taxi, tills vidare. Det finns inget slutdatum för användning av ansiktsmasker.

Hela pressmeddelandet hittar du här  

Keep in touch.

Fyll i din epostadress så skickar vi en nyhetsuppdatering då och då.