Svensk efterfrågan fortsatt dämpad

De svenska bostadsköpen i Spanien minskade med 32% jämfört med samma kvartal förra året. Ekonomisk oro i kombination med svag krona dämpar svensk efterfrågan. Trots Brexit är de brittiska köparna flest, följt av fransmän och tyskar.

Svenska bostadsköpare i Spanien kommer på åttonde plats enligt färsk statistik från den spanska inskrivnings­myndig­heten Registradores. Under andra kvartalet gjordes 723 bostadsköp av svenskar. Det är en minskning med 32 procent jämfört med samma period 2018, och den lägsta kvartalssiffran sedan Q2 2015.

– Som väntat minskar antalet svenska köp även under andra kvartalet. Efterfrågan pressas ned av politisk och ekonomisk oro i vår omvärld. I vintras genomförde vi en undersökning som visar på svenskens konjunkturoro, och hur man på grund av den väljer att dra in på lyxkonsumtion. En annan faktor är de senaste årens relativt kraftiga prisökningar på bostäder i Spanien. Därtill kommer den svaga kronan som urholkar svenskens köpkraft, säger Daniel Nilsson, VD Fastighetsbyrån utland, i ett pressmeddelande.

På hela den spanska bostadsmarknaden bytte 130 088 bostäder ägare under det andra kvartalet 2019. Det är en minskning av antalet transaktioner med tre procent jämfört med samma period 2018.

De utländska köparna efterfrågar fortsatt kusterna och öarna i jakt på ”sol y playa”. Fyra av tio bostadsköpare på Costa Blanca är fortsatt utländsk, att jämföra med knappt var tredje på Costa del Sol och Mallorca. Trots Brexit är flest utländska köpare britter (13,3 % av totala utländska köp), följt av Frankrike (7,6 %), och Tyskland (7,3 %). Svensk efterfrågan hamnar på en åttonde plats, före stora länder som Ryssland och Kina.

Rfterfrågan från Marocko och Rumänien växer starkast, nu på fjärde respektive femte plats. Drivkraften bakom dessa bostadsköp är i högre utsträckning arbetskraftsinvandring, och de söker andra typer av boende och på andra orter.

Keep in touch.

Fyll i din epostadress så skickar vi en nyhetsuppdatering då och då.