Stort bakslag för transparensen i Spanien – regeringen skyller på coronakrisen

Vad säger expertkommittéen som spanska regeringen baserar sin coronastrategi på? Hur många testas i varje region just nu? Eller hur det gick till när Spanien köpte in 640,000 snabbtest som visade sig vara defekta?

Har du också svårt att greppa vilken strategi Spanien baserar sina coronaåtgärder på? Lugn, det är inte du som missat någonting. Pedro Sanchez minoritetsregering har helt enkelt satt transparenslagstiftningen på paus och valt att inte offentliggöra denna typ av information.

Lagstiftningen om transparens i Spanien är relativt ny. Den infördes så sent som 2014. Och i och med coronakrisen visar den sig även vara bräcklig.

Medborgare kan fortfarande begära information från den så kallade Transparensportalen, men automatsvaret är att dessa inte kommer att processas förrän Spanien återgår till det normala.

I skrivande stund är detta den 27 april, förmodligen förlängt till den 9 maj. Därefter har myndigheterna 30 dagar på sig att svara, så tidigast i juni kan frågeställaren förvänta sig ett svar.

Det gör det omöjligt att få access till dokument som mötesanteckningar från de expertkommittéer som regeringen säger sig baseras sina coronabeslut på eller kontrakten som låg till grund för köpen av de 640,000 defekta snabbtesten.

Det gör det också omöjligt att få access till data om hur många som testas i varje region, information som Spaniens hälsoministerium sitter på.

Lagen om offentlig upphandling har också pausats. Tanken är att myndigheter ska kunna agera snabbt i händelse av naturkatastrofer med mera. Men i samband med detta har även informationen kring uppköpen satts på paus.

Några regioner som till exempel Katalonien, samt ett sjukhus i La Paz-sjukhuset Madrid, har delat information kring kostnader och detaljer kring sina inköp. Regionen Castilla y Leon har fortsatt med detaljerad data under hela coronakrisen och anser att transparens är viktigare än någonsin. Från regeringshåll är det dock locket på. Hälsominister Salvador Illa duckar journalisternas frågor om den mystiska ”Spanska distributören” som ministeriet använde som mellanhand för att köpa in de defekta coronatesterna från Kina.

https://english.elpais.com/spanish_news/2020-04-17/citing-coronavirus-crisis-spain-retreats-on-transparency.html

Keep in touch.

Fyll i din epostadress så skickar vi en nyhetsuppdatering då och då.