Spanien öppnar gränserna tidigare än förväntat den 21 juni

Spanien öppnar gränsen mot andra EU-länder redan den 21 juni, 1 juli för länder utanför EU

SPANIEN Idag, söndag, stod det klart att Spanien öppnar gränsen mot andra EU-länder redan den 21 juni rapporterar den spanska dagstidningen El País. Undantagen är Portugal som på Portugals begäran vill vänta till den 1 juli. Den första juli öppnar gränsen mot länder utanför EU under förutsättning att det finns ett ömsesidigt avtal på plats och givet corona-situationen i det andra landet.

Spaniens regeringschef har tidigare uttryckt sitt missnöje över att öppna upp gränserna för tidigt men internt tryck från de regionala regeringarna och avsaknad av stöd från EU gjorde att det blev den 21 juni snarare än 1 juli.

För Spaniens del hade det antagligen varit önskvärt med mer tid för att hantera ”anstormningen” av turister. Till exempel hade Alicante flygplats inte planerat att ha sin nya automatiserade utrustning för att skanna temperatur på ankommande passagerare i drift förrän den juli. För närvarande kontrolleras temperatur manuellt vilket har fungerat med det lilla antal resenärer som är nu men knappast när turister i större skaror anländer.

Ansiktsmask är obligatoriskt i Spanien överallt där distans på 1,5 meter inte kan hållas och i alla former av kollektiva färdmedel. Det finns inget slutdatum för denna åtgärd utan detta gäller till dess vaccin eller botemedel finns.

 

 

Keep in touch.

Fyll i din epostadress så skickar vi en nyhetsuppdatering då och då.