nie-dummer och bostadsköp

Polisen börjar utfärda NIE-nummer igen i Torrevieja

TORREVIEJA Sedan nödläget infördes den 13 mars har det varit stopp på polisstationerna runt om i Spanien för utfärdanden av nya NIE-nummer.

NIE-nummer (Número de Identidad de Extranjero), ett spanskt samordningsnummer för utlänningar som är nödvändigt för att kunna köpa ett hus eller en bil i Spanien. Det betyder bland annat att alla bostadsaffärer som skrevs under strax innan karantänen inte har kunnat slutföras om inte köparen sedan tidigare redan haft ett NIE-nummer.

De flesta skaffar det inte i förväg utan först i samband med bostadsköpet eftersom det behövs ett skäl för att få ett NIE-nummer (som till exempel bil- eller husköp). Under större delen av karantänen har notarierna, som slutför bostadsaffärerna och utfärdar lagfarterna, haft stängt för annat än akuta ärenden. De har nu gradvis öppnat upp för till exempel bostadsköp, men om köparen inte haft NIE-nummer har affären fortfarande inte kunnat gå att genomföra.

Nu berättar Irene Värn, på Babelina Legal i Orihuela Costa, som bland annat hjälper sina kunder med NIE-nummer att hon nu fått tid för NIE-ansökningar för sina kunders räkning i Torrevieja. 

NIE-nummer kan fås på plats i Spanien på en polisstation eller via ambassad eller konsulat i Sverige. Spanska ambassaden i Stockholm har i skrivande stund ännu inte börjat ta emot nya ansökningar igen.

NIE är ett spanskt identifikationsnummer, som krävs för att deklarera och betala skatt hos spanska skattemyndigheter.

Keep in touch.

Fyll i din epostadress så skickar vi en nyhetsuppdatering då och då.