eu spaniens ekonomi avgörs idag

EU:s enorma räddningspaket där Spanien och Italien är största mottagarna avgörs idag

I dag sätter sig EU:s stats- och regeringschefer ned för att diskutera unionens enorma räddningspaket, värt nästan 8 000 miljarder kronor, där Italien och Spanien är de största mottagarna.

EU – och en stor majoritet av alla medlemsländer – vill att drygt två tredjedelar av pengarna ska vara rena bidrag uppger SVD/TT. Sverige, tillsammans med Danmark, Nederländerna och Österrike, tycker att paketet är alltför generöst och protesterar. Ett enhälligt beslut behövs, så hårda förhandlingar väntas långt in på midsommarnatten, skriver TT/SVD.

EU-kommissionen föreslår totalt 750 miljarder euro – runt 7 900 miljarder kronor – till länder, företag och verksamheter som drabbats av coronapandemins effekter. 500 miljarder består av bidrag och 250 miljarder euro av lån.

Olika beräkningar på hur bidrag och lån ska fördelas har läckt ut, enligt TT/SVD, och även om beloppen kan variera så får de hårt coronadrabbade länderna Italien och Spanien mest, både i bidrag och lån.

EU-kommissonen tänker sig att låna upp pengarna med medlemsländerna som garant. Denna gemensamma upplåning är något helt nytt och kommissionen räknar också med nya inkomstkällor i form av skatter för att finansiera förslaget. Annan tänkbar finansiering är höjda EU-avgifter för medlemsstaterna och att spara på olika EU-satsningar. Pengarna ska betalas tillbaka från 2027 och fram till 2058. Det ska ske gemensamt av hela EU, inte i proportion till hur mycket stöd länderna har fått.

EU-kommissionens argument för upplägget är att alla tjänar på att EU-ländernas ekonomier blir starkare. Även rika länder som inte kommer att få så mycket bidrag tjänar på att kunna sälja varor och tjänster till andra.

Att få igång ekonomier som drabbats hårt av pandemin är en fråga om att ställa upp, om solidaritet skriver Ingvar Persson, ledarskribent på Aftonbladet. Men det är också en fråga om egenintresse.

”Vårt land lever på vår export. Om vår ekonomi ska växa måste det finnas åkare i Italien som vill köpa lastbilar från Göteborg och livsmedelsproducenter i Spanien som behöver kartonger från Frövifors för sina produkter.”

Sverige och de tre andra länderna kallas i dag de ”snåla”, skriver Ingvar Persson vidare:

”Det är ett öknamn vi kanske kan leva med, men vi kan inte leva med att låta snålheten bedra visheten. Europa måste återhämta sig, och utan att EU har kraftfulla verktyg går det inte.”

Europa har inte råd att misslyckas en gång till, menar han.

”Finanskrisen efter 2008 förde EU-systemet till gränsen för haveri. Insatserna kom sent, och när de kom handlade de mer om att rädda banker i Tyskland och Frankrike än om stöd till människor i Grekland, Italien eller Spanien. Hur flyktingvågen 2015 hanterades av EU ska vi inte ens tala om. Och effekterna av coronakrisen talar hittills inte till unionens fördel. Gränser har stängts, varor har fastnat i tullen och varje regering har sett om sitt eget hus. Ännu ett bakslag skulle på allvar skada EU.”

Keep in touch.

Fyll i din epostadress så skickar vi en nyhetsuppdatering då och då.