Är du i Spanien och behöver information?

fake news Spanien

Är du i Spanien och behöver riktig information? Vi sitter alla isolerade hemma i coronakarantän så folk är mer än någonsin aktiva på Facebookgrupper. I dessa tider är det viktigt att inte sprida desinformation och skapa ännu mer hysteri vilket kommer påverka världsekonomin i ännu mer negativ riktning. För trot eller ej, din Facebookanvändning påverkar ekonomin. En miljard människor som sitter och vidarebefordrar information utan urskiljning har en påverkan.

Här kommer därför en sammanfattning av var du kan hitta förstahandsinformation:

Kommunernas Facebooksidor är en bra källa. Sök på Facebook på din kommuns namn + Ayuntamiento eller Policia Local + din ort. De har oftast information på spanska och engelska. Till exempel:

Guardamars kommun på Facebook

Guardamars lokalpolis på Facebook

Lokalpolisen är de som åker runt och bötfäller folk som är ute. Därför är det bra att känna av den lokala stämningen. På vissa orter är poliserna lugnare, på andra ställen blir folk bötfällda för att de åker två i en bil och avkrävs dokumentation på var de bor och om de är rättmätig ägare till den hund de rastar. Alla gör sitt bästa för hålla sig hemma, men

Vår region Valencia, det vi kallar för Costa Blanca, har ett aktivt Twitterkonto, på spanska och valenciano. Twittermeddelanden är endast 160 tecken långa så kör meddelandet i Google Translate om du inte förstår.

Valenciaregionens Twitterkonto

I skrivande stund tar de tex upp ett fake-dokument som cirkulerar just nu, i form av bilder på ett ”officiellt dokument” om skolorna.

Seriös spansk nyhetskälla

El Pais in English

Balanserade nyheter på svenska, från Costa del Sol, så de lokala nyheterna gäller inte oss i Valencia/Costa Blanca men riksnyheterna.

Sydkusten

Den amerikanska sajten Buzzfeed har en lista över corona-relaterade fake news som cirkulerar.

Buzzfeed

Denna sida kommer uppdateras efter hand. Har du fler bra källor? Pinga mig (Sofia Wirberg) på Facebook eller maila till sofia@ogidoo.es.

Keep in touch.

Fyll i din epostadress så skickar vi en nyhetsuppdatering då och då.