Kom ihåg: 10 oktober 2022 är sista datum för ”Suman”

Den 10 oktober 2022 är sista datum för att betala den kommunala fastighetsskatten IBI (Impuesto Sobre Bienes Inmuebles) i Alicanteprovinsen (utom i just Alicante stad och Javea som har andra datum) men det går bra att betala redan nu. Fastighetsskatt i vår provins betalas till en organisation som heter Suma som också hanterar bland annat fordonsskatten (IVTM).

kommunal fastighetsskatt ibi betalas i alicanteprovinsen till summa

Hur betalar jag fastighetsskatten?

Om du har fått ett brev från Suma, som innehåller ett referensnummer du behöver, är det enkelt att betala via internet. Gå in på Suma.es och följ anvisningarna på sidan. Sajten finns både på spanska och engelska. Du kan betala med kort eller om du är ute i tillräckligt god tid, kan du sätta upp autogiro (direct debit).

Jag har inte fått något brev från Suma. Betyder det att jag inte behöver betala?

Om du inte fått något brev från Suma betyder det inte att du slipper betala. I Spanien är det ingen självklarhet att du kommer att få någon indikation i form av brev eller annat att du är skyldig skatt. Det anses vara ditt eget ansvar att hålla dig uppdaterad och att se till att all skatt är betald.

Vad gör jag om jag inte fått brevet om fastighetsskatten?

Om du finns på plats kan det vara enklast att besöka ditt närmaste Suma-kontor. Du kan betala på plats med kort och reda ut varför du inte får brev till nästa år. Du kan också ringa dem måndag till fredag 8.00-21.00 och även på lördagar mellan 10.00-14.00. På webbsidan finns även en chattfunktion (även på engelska) med samma öppettider. Se till att kunna uppge så mycket information som möjligt, fullständig adress, lagfartsnummer, så att de kan hitta dig i systemet.

Vad händer om jag inte betalar?

Om du inte har betalt hålls skulden mot din bostad tills den säljs eller testamenteras bort.  Du kan man inte göra ett ägarbyte i lagfarten förän skulden är betald. Du kan drabbas av både straffavgifter och räntor. Går det lång tid kan du råka ut för att få bankkontot spärras vilket kan leda till att till andra räkningar inte kan betalas.

Om jag betalar detta, är jag då klar med fastighetsskatten?

Om jag betalar detta, är jag då klar med fastighetsskatten? Svaret är nej. Som icke-resident finns en till, statlig, fastighetsskatt som måste deklareras och betalas separat. Läs mer om detta på Spanien247.

isla tabarca

Dagsutflykt till Isla Tabarca

UTFLYKTSTIPS Endast 20 minuter med färja från Santa Pola ligger den vackra lilla ön Tabarca, perfekt för en dagsutflykt med snorkling.

Keep in touch.

Fyll i din epostadress så skickar vi en nyhetsuppdatering då och då.